Breaking News
Loading...
3 Aralık 2015 Perşembe

Yakınımdaki insanlar çok iyi bilirler ki ben çorba sevmem, evde çok sık ve çeşitli çorbalar pişirsem de hemen hemen hiç yemem. Ama bugün kursta yaptığımız bu Gaziantep'in meşhur çorbası (çorba mı , yemek mi ne derseniz ) beni ihya etti resmen. İtiraf etmeliyim ki ben bunu tek başıma yapamam, daha doğrusu köfteleri bu kadar güzel yoğuramam, boyun fıtıklarımdan dolayı el kuvvetim nerdeyse sıfır. Ama bir arkadaşım bu köfteleri hazırlasa her gün bunu yapıp yiyebilirim... Tek kelimeyle bayıldım. Etin lezzeti , yoğurdun kıvamı harikaydı doğrusu.. Bu zamana kadar ismini hep duyduğum ama tadına hiç bakmadığıma pişman olduğum bir çorba. Güzel hamur yoğuran gücü kuvveti yerinde tüm hanımlar , eminim ki siz bunu layıkıyla yapabilirsiniz. 



Malzemeler :

750 gr. kuzu kuşbaşı (minik doğranmış)
yarım su bardağı nohut
4 su bardağı süzme yoğurt
1 yemek kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
tuz
karabiber
5-6 bardak su

Köftesi için :
2 su bardağı pirinç
250 gr. dana-koyun karışık kıyma
tuz
karabiber

Üzeri için :
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı kuru nane

Hazırlanışı :

Pirinci kısa bir süre, 15-20 dakika kadar sıcak suda bekletelim ve süzgeçe alıp iyice kurumasını sağlayalım. Bir gün önceden yapabilirseniz daha iyi olur. Kuruyan pirinci, ister robotta isterseniz havanda toz haline getirelim.  Büyükçe bir tencereye minik doğradığımız kuşbaşı eti, geceden ıslattığımız nohutu, 5-6 bardak su ile haşlanmaya bırakalım. (biz eti haşlamadan önce biraz sıvıyağ ile hafifçe kavurduk.) Etimiz haşlanırken köfte harcını hazırlayalım. Toz haline getirdiğimiz pirinci, kıymayı, tuz ve karabiberi birleştirip başlayalım yoğurmaya. En zahmetli kısım burası bence. Malzemeler iyice bütünleşip artık elimize yapışmaması gerekiyor. Sonrası çok keyifli. Bu harçtan nohut büyüklüğünde hatta biraz daha küçük parçalar koparıp yuvarlayalım. Bu arada etimiz ve nohutumuz pişmiştir zaten. Köfteleri de ekleyelim , tuzunu karabiberini de unutmayalım. Diğer yanda bir kasede yoğurt, yumurta sarısı ve unu güzelce çırpalım. Tenceredeki çorbanın suyundan 1-2 kepçe kadar azar azar yoğurda ekleyerek karıştıralım ve bu yoğurtlu karışımı yavaş yavaş tenceredeki çorbamıza katalım. 1-2 taşım kaynatıp ocaktan alalım . Üzerine tereyağında kızdırılmış naneyi de ekleyip servis yapalım. Afiyetle ....




0 yorum:

Yorum Gönder