Pages - Menu

31 Ocak 2015 Cumartesi

HAVUÇ - KABAK KIZARTMA





MALZEMELER

  • 2 adet kabak
  • 2 adet havuç
  • 1 çay bardağından az  zeytinyağı 
  • tuz 
  • karabiber
  • pul biber


Üzerine :
  • sarımsaklı yoğurt 
  • ince kıyılmış dereotu
  • kırılmış ceviz



HAZIRLANIŞI

Kabak ve havuçları yıkayıp küpler halinde doğrayalım . Bir kasede sebzeleri , tuzu, baharatları ve yağı iyice karıştıralım . En az yarım saat dinlendirelim . Büyükçe bir tavayı (vok tava olursa daha iyi)  ısıtalım, içine sebzelerimizi dökelim , sık sık tavayı sallayarak karıştıralım . Sebzelerimiz pişince servis tabağına alıp biraz soğumasını bekleyelim . Üzerine sarımsaklı yoğurdu dökelim . Dereotu ve cevizleri de serpip servis yapalım.. Afiyetle ...


SOSYETE MANTISI - MANTI BÖREK


Sarımsaklı yoğurdun olduğu her yemek kabulümdür. Mantı açmaya üşendiğimizde hemencecik yapılacak nefis bir tat. Hatta bazen çay saatlerinde bile ikram ediliyor. 



MALZEMELER

3 yufka,

Kıymalı iç için
  • 200 gr kıyma
  • 1 adet küçük doğranmış kuru soğan
  • ince kıyılmış maydonoz
  • tuz
  • karabiber
  • yarım çay bardağı zeytinyağ


Yufkalara sürmek için
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı süt veya yoğurt


Üzerine 
  • sarımsaklı yoğurt
  • salça sosu veya kızdırılmış kırmızı toz biberli tereyağ
  • sumak
  • kuru nane
  • pul biber



HAZIRLANIŞI

Önce kıymalı iç için gerekli malzemeleri tavaya alıp kavuralım . En son maydanozu da ekleyip ocaktan alalım. 
Yufkaları dörde bölelim . yani her yufkadan 4 üçgenimiz olsun . Zeytinyağ , süt ve suyu bir kasede karıştırıp fırçayla yufkalara sürelim . Üçgenin uzun kenarına hazırladığımız kıymalı içten koyup saralım. Fırın tepsisine yağlı kağıdı serip sardığımız yufkaları yuvarlak rulolar halinde yerleştirelim. Üzerlerine aralara sürdüğümüz sütlü karışımdan kalanı paylaştıralım .. 180 derece fırında kızarana kadar pişirelim . 
Börekler fırındayken sarımsaklı yoğurdu ve salça sosunu hazırlayalım. Salça sosuna ben sadece salça, zeytinyağ ve tuz koyuyorum . Arzu eden baharat da ekleyebilir. 
Fırından çıkan böreklere önce yoğurt , üzerine salça ve baharatlar döküp sıcak servis yapalım . Afiyetle ..








TARHANA ÇORBASI


Bugün her yer soğuk galiba .. Antalya bile böyleyse. Eeee o zaman ne yapmalı ? tabii ki sıcacık tarhana çorbası ...
Değişik değişik birçok tarhana çorbası tarifi var , kimi önceden suda bekletir. Kimi kaynayan suya atar tarhanasını .. Benim de işte böyle yapıyorum . Yıllardır hiç yanılmadım , hem de en pratiği ...
Tarhananın kendisini nasıl mı yapıyorum ? Yeminlen hiç denemedim , Ankara'daki güzel komşularım sağolsun , her sene payımı ayırırlar...
Buyrun tarife ...




MALZEMELER

  • 3 yemek kaşığı kuru tarhana
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet sivri biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası 
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağ - arzu eden margarin veya tereyağ da kullanabilir
  • tuz 
  • kuru nane
  • pul biber
  • karabiber
  • ince kıyılmış dereotu 



HAZIRLANIŞI

Tencereye zeytinyağını alıp çok ince doğradığımız sarımsak ve sivri biberi kavuralım . Salçaları da ekleyelim .. Kısık ateşte güzelce kavurmaya devam edelim . Kuru tarhanayı da ekleyip karıştırarak kavuralım . Ateşiniz kısık olsun , tarhana yanmasın , yapışmasın tencerenin dibine . Tuz ve diğer baharatları da katalım ve suyunu ilave edelim . Her tarhananın su çekişi farklı oluyor , bu nedenle su ölçüsü vermiyorum , istediğiniz kadar suyunu ekleyin , koyu kıvam olursa biraz sıcak su ile inceltebilirsiniz. Çorbayı kaynayana kadar karıştıralım , kaynadıktan sonra altını kısalım,  en fazla 10 dakika sonra pişmiştir. Ben en son ocaktan almadan ince kıyılmış dereotunu ekliyorum. Siz istemezseniz koymayabilirsiniz. Afiyetle ..

29 Ocak 2015 Perşembe

YOĞURTLU TAVUK IZGARA


Yoğurdun tavuğa kattığı lezzete inanamıyacaksınız .




MALZEMELER
  • 1 kg kadar parmak boyutunda kesilmiş tavuk parçaları
  • yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 3 kaşık yoğurt
  • 1 kaşık biber salçası
  • 3 diş rendelenmiş sarımsak
  • tuz
  • karabiber
  • acı pul biber
  • farklı istenilen baharatlar ( Osmanlı baharatı denilen bir karışım var , ben genellikle bunu kullanıyorum . ayrıca kekikli-fesleğenli salata sosları için kullanılan toz karışımlar da katıyorum. )

HAZIRLANIŞI


Sos malzemelerinin hepsini karıştırdıktan sonra tavuk parçalarını içine atıyoruz. En az yarım saat bekletiyoruz. Yanmaz tavada sık sık karıştırarak kavurur gibi pişiriyoruz. Mangalda da pişirebilirsiniz. Afiyetle ve mutlulukla .. 

ETLİ PİLAV


Bizim evde bu pilava makyajlı derler ... Biraz süslü püslü, biraz renkli.. en fazla da mutlu , nefisss ... Yanına sadece bir yeşil salata yapın ... Hepsi buu ...




MALZEMELER

Kavurma için :
  • 350 gr.  kuşbaşı dana eti
  • 2 diş sarımsak 
  • yarım çay bardağı zeytinyağ
  • tuz karabiber
  • pul biber


Pilavı için :
  • 2 su bardağı baldo pirinç, önceden ıslatılmış
  • 3 su bardağı su veya et suyu
  • tuz
  • yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 1 kaşık tereyağ


Süslemesi için :

  • 2 adet patates, halka halka dilimlenmiş ve kızartılmış
  • renkli dolma biberler , halka halka dilimlenmiş ve kızartılmış
  • 1 iri domates, halka halka dilimlenmiş



HAZIRLANIŞI

Tencereye eti, yağı ve küçük doğranmış sarımsağı koyup harlı ateşte kavuralım . Eğer kavurma sonunda yenilecek kıvamda pişmediyse biraz sıcak su ekleyip yumuşayana kadar pişirelim . Su çekilince tuz ve baharatları ekleyip karıştıralım ve ocaktan alalım . 

Bir başka tencerede pilavı pişirelim. (Pilavlar bölümünde şehriyeli pilav tarifine bakabilirsiniz.)

Pilavımız hazır olunca kelepçeli bir kalıbın kenarlarına kızarttığımız patates dilimlerini dik dik dizelim. Pilavı hafif bastırarak yerleştirelim . üzerine kavurduğumuz eti yayalım , Kızarttığımız renkli biberleri etin üzerine döşeyelim , en üste de domates dilimlerini yerleştirip 200 derece fırında 10 dakika kadar tutalım . Kalıbın kenar kelepçesini çıkarıp sıcak servis yapalım . Afiyetle ... 


BU AKŞAM DA BÖYLE ...




    photographed by Servan TURAN 




RUS SALATASI



Ülkemizde Rus salatası,  Amerikan salatası gibi farklı isimlerde bu tarz salatalar yapılıyor. Benim çocukluğumda annem Rus salatası adıyla şimdi tarifini vereceğim salata malzemeleriyle yapardı ancak içine haşlanmış ve minik doğranmış sosis de koyardı. Ben artık çoğunlukla sosis olmadan yapıyorum. 




MALZEMELER
  • 1 büyük kavanoz garnitür konserve - eğer garnitürü kendiniz yapmak isterseniz, haşlanmış havuç, bezelye ve patates kullanabilirsiniz .
  • 4-5 salatalık turşusu - minik küpler halinde doğranmış
  • 1 adet patates - haşlanmış ve minik küpler halinde doğranmış
  • 3-4 kaşık mayonez
  • tuz
  • 1 kaşık limon suyu
  • 1 kaşık zeytinyağ


HAZIRLANIŞI

Konserve garnitürü süzgece alalım,  üzerinden akan su geçirip suyunu süzelim . Büyük bir kasede tüm malzemeyi fazla ezmeden dikkatlice karıştıralım . 1-2 saat buzdolabında dinlendirip servis yapalım ... Afiyetle ve mutlulukla ...  







MAYALI HAMUR KIZARTMASI - PİŞİ



Bizim evde akşam kahvaltıları da pek sevilir... Genelde de sabaha göre kahvaltılık çeşitleri fazlalaşır biraz daha ... Bu minik sevimli hamurlar ekmek niyetine bitiverdi dün akşam , hemencecik ... 





MALZEMELER

  • 1 bardak ılık süt
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı yumuşak margarin
  • yarım paket instant maya
  • tuz
  • aldığı kadar un 
  • kızartmak için sıvı yağ





HAZIRLANIŞI

Un ve maya hariç tüm malzemeyi çırpıcı bir telle karıştıralım. Mayayı bir miktar una katıp karıştırmaya devam edelim . Unu azar azar eklerken hamuru yoğuralım . Fazla un koymayalım çünkü  yumuşacık bir hamur olmalı  .. Hamur kıvamı bulunca ağzı kapalı bir kapta mayalanmaya bırakalım . 1 saat kadar sonra hamurunuz kabaracaktır. Hafifçe unladığımız tezgahta hamuru merdaneyle yarım cm kalınlığında açalım  . İster bir kurabiye kalıbıya , isterseniz bir çay bardağının ağzıyla keselim ve orta ateşteki bol yağda arkalı önlü kızartalım.  Bu malzemeyle yaptığımız hamur hiç yağ çekmeyecek. Aynı hamurla biraz daha kalın açarak yağsız tavada bazlamalar da yapabilirsiniz. Ama ateşi biraz daha kısmalısınız . Afiyetle .... 



28 Ocak 2015 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA - ACILI - EKŞİLİ


Bu sefer yaprak sarmayı öyle fıstıklı , üzümlü yapmadım . Biraz acılar, biraz ekşiler falan filannn ... Ama bayıldık tek kelimeyle... 

Yazdan asma yaprağını temizleyip , yıkayıp tuzsuz haşlıyorum . Soğuyunca poşetleyip buzluğa kaldırıyorum . Taze koparılmış gibi lezzetini aynen koruyor. 





MALZEMELER

  • yarım kg. asma yaprağı , haşlanmış
  • 2 büyük kuru soğan 
  • 4-5 diş sarımsak
  • yarım su bardağı zeytinyağ
  • 1 bardak pirinç
  • 1 kaşık domates salçası
  • yarım limon suyu
  • tuz
  • karabiber
  • kuru nane
  • tarçın
  • sumak
  • pul biber
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • maydanoz
  • dereotu





HAZIRLANIŞI

Benim yapraklarım yazdan buzluğa koyduklarımdan ... Birkaç saat önce buzluktan çıkardım poşeti, kendi halinde çözüldüler . 

Soğanı ay şeklinde doğrayıp zeytinyağda kavuralım , sarımsağı ve salçayı ekleyelim . Baharat miktarları ağız tadınıza göre değişebilir, onun için miktar yazmıyorum .    Pirinci, baharatları ve tuzu da ekleyip yavaş yavaş bir süre daha kavuralım .  bardak kadar su ekleyip tencerenin ağzını kapatalım , kısık ateşte sarma içini hafifçe pişirelim . Ocaktan alınca biraz dinlendirelim . Yaprakları istediğimiz boyutta saralım . Tencereye düzgünce dizelim . Üzerine az zeytinyağ gezdirelim ve 1 bardak kadar su ekleyelim . Tencerenin kapağını kapatıp , kısık ateşte pişirelim . Suyunu çekince kapağını açmadan soğutalım . Eğer tencerenin kapağını açık bırakırsanız, soğuma sırasında yapraklarınız kararır. İster limonla isterseniz de sarımsaklı yoğurtla servis yapalım . Afiyetle ve mutlulukla ... 









DOST ' A





Bugün yazasım var .. Duygusal mıyım ne ? Hani aniden gelir ya , kalbinden beynine , oradan diline , ama yoktur yanında söyleyemezsin . Sonra bari yazarsın ... Nasılsa okur dersin.. 

Bazı kayıplar çok can acıtır hayatta . Öyle ki ailen gibi değer verdiğin üç-beş kişiden biridir yitip giden.  Hiç geçmez sızısı. Anarsın, hüzünlenirsin kimi zaman, gülümsersin bir de .. Çok küçük yaşlarda kaybetmeye başladıysan sevdiklerini aslında taşlaşırsın belki de . Ya da ölümün tek çaresiz gerçek olduğunu anlar, kabullenirsin . Zaman içinde olgunlaştıkça yitirdiklerini ağlayarak değil de onlarla yaşadığın güzellikleri anarak gülümsersin .. Öyle de olmalı bence.. 

O çok can acıtan kayıplar bazen sana öyle kazanımlar sağlar ki geriye dönüp baktığında şaşırırsın . Hayatın gerçeği bu .. Maalesef .. Dersin ki birini kazanmak için birinin gitmesi mi gerekiyor? Bilmem , yaradanın işine karışamam ... Belki o varken de bu dostluk böyle ilerleyecekti ama kader böyle.. 

Böyle bir dosta sahip olduğunda yanında, yakınında olsun istersin ... Hem de çokk.. Ama hayat yine birilerimizi başka yerlere savurur. Ama bilirsin ki orada biri var ... Canın yandığında hisseden, çaresizliğinde elini omzuna koyup destek vermek için çırpındığın .. En deli gülüşleri paylaştığın , en komik sırlara ortak olduğun ...  

En güzel kahveyi yapan 
En güzel sofrayı kuran 
En güzel böreği öğrendiğim 
Evinde en en en rahat ettiğim ... 

Özledim seni be Nazom... Bu kahve senin için ...


VİŞNELİ İRMİK TATLISI

Vişneli İrmik Tatlısı nasıl yapılır

Vişneli Tatlı

İrmik Tatlısı



Vişneli İrmik Tatlısı Malzemeleri

Vişneli kat için 
  • 1 su bardağı  çekirdekleri ayıklanmış vişne (donmuş olabilir)
  • 4-5 kaşık şeker
  • 2 kaşık mısır nişastası
  • 2,5 su bardağı su

Sütlü kat için
  • 3 bardak süt
  • 4 kaşık irmik
  • 5-6 kaşık şeker
  • 1 kaşık margarin
  • 1 çay kaşığı vanilya




Vişneli İrmik Tatlısı Hazırlanışı :

Öncelikle vişne, şeker ve suyu tencereye alalım ve kaynamasını bekleyelim. 4-5 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alalım ve soğutalım . İçinden vişneleri süzerek alalım ve soğuk şerbete nişastayı ekleyip karıştıralım . Kıvamı koyulaşınca ocağı kapatalım ve istediğiniz şekildeki muffin kalıplarının yarısına kadar dolacak şekilde paylaştıralım . (Bu işlemi hazır vişne suyuyla da yapabilirsiniz. O zaman direkt 2 bardak vişne suyuna nişasta ve şekeri ekleyip pişirebilirsiniz. ) Kalıplarımızı buzdolabına kaldıralım ve sütlü kısmı yapalım . İrmik , süt ve şekeri karıştırıp pişirelim . Koyulaşınca ocaktan indirip margarin ve vanilyayı ekleyelim . Ilıyınca kalıparın üzerini sütlü karışımla dolduralım . ve tekrar buzdolabında soğutalım . İsterseniz yine vişneli sosla isterseniz çeşitli kuruyemişlerle süsleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyetle ve mutlulukla .. 

26 Ocak 2015 Pazartesi

KOLAY MİLFÖY PASTA

Kolay Milföy Pasta Tarifi


Milföy Pasta Nasıl Yapılır

Akşam yemeğinin ardına hemen çok kısa sürede yapabileceğiniz bir tatlı.. Ankara'da Akman Bozacı'da yediğim müthiş ( hayatımın tatlısı bence ) milföy pastanın yerini tutmaz ama acil durumlarda idare eder :))

MALZEMELER
  • 4 kare şekilde milföy hamuru
  • pudra şekeri
Kreması için
  • 2,5 su bardağı süt
  • 2 kaşık tepeleme nişasta
  • 1 kasık tepeleme un
  • 4 kaşık toz şeker
  • 1 kaşık margarin
  • vanilya
HAZIRLANIŞI

Önce kremayı pişirelim . Margarin ve vanilya hariç tüm krema malzemesini tencereye alıp pürüzsüz olana dek karıştıralım ve pişirelim . Ocağın altını kapatıp vanilya ve margarini de ekleyelim . ve arada karıştırarak soğutalım .
Diğer yanda Milföy hamurlarının her birini dörde bölüp 4 er adet küçük kare hamurlar elde edelim . Yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı dizip 180 derece fırına koyalım . Yani 4 adet hamurdan 16 adet küçük parça elde etmiş olacağız. 
hamurlar kabarıp üstleri hafif kızarınca fırını kapatalım ve soğumaya bırakalım . Her bir parçayı hafifçe kırmadan ortadan ikiye ayıralım, arasına kremadan sürelim. Üzerine pudra şekeri , buyrun size milföy pastaaa .. Afiyetle ve mutlulukla ...

Milföy Pasta Nasıl Yapılır



BRUNCH ETKİNLİĞİ




Antalyalı Blog Yazarları olarak bizler sevgili takipçilerimizle , dostlarımızla buluşuyoruz. Nefis lezzetler eşliğinde hoş sohbetler yapmaya var mısınız ? Sürprizler sizi bekliyor ... Sonra demedi demeyin :))



TAVUKLU KURU FASULYE




Sanırım sofralarımızın vazgeçilmezi kuru fasulye . Güzel şöyle tane tane bir pirinç pilavı eşliğinde , fazla çeşide gerek kalmadan sunulur . Turşular dizi dizi yanında .. Ben bugün tavuklu pişirdim . Müthiş oldu , deneyin derim . Kuru fasulyeyi fazla fazla ıslatıyorum hep. Sonra süzüyorum suyunu , birer pişirimlik buzdolabı poşetlerinde buzluğa atıyorum . Hatta bazen biraz haşlayıp da saklıyorum . Ne pişireyim diye dertlendiğimde imdada yetişiyor. Biz genelde 2-3 kişi oluyoruz yemeklerde, onun için ölçülerim az az. Siz ev halkına göre arttırabilirsiniz. Yağ tercihiniz de ağız tadınıza göre değişebilir. Ben genelde her şeye zeytinyağ kullanmaya çalışıyorum . 




MALZEMELER

  • 1 bardak kadar geceden suda bekletilmiş kuru fasulye
  • 1 büyük kuru soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 2 tavuk baget 
  • 1 kaşık domates salçası
  • 1 kaşık biber salçası
  • (yazın salça yerine taze domates ve sivri biber ile yaparım )
  • tuz 
  • pul biber
  • karabiber
  • 2 kaşık zeytinyağ
  • 1 kaşık tereyağ





HAZIRLANIŞI

Geceden ıslattığımız kuru fasulyeyi bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar suyla 10 dakika haşlayalım , suyunu süzelim. 
Yemeğimizi pişireceğimiz tencereye yağımızı ve bagetlerimizi alıp çevire çevire hafifçe kızartalım . Küçük doğradığımız soğan ve sarımsakları ekleyip kavurmaya devam edelim. Salçaları da tencereye alıp arada karıştırarak pişirelim . Haşlayıp süzdüğümüz fasulyeyi, tuzu ve baharatları ilave edelim. Malzemenin üzerine çıkacak kadar sıcak su katalım ve kısık ateşte pişirelim . Eğer fasulyenin cinsi iyiyse 15 dakikada pişiyor. Tencerenin kapağını fazlaca açmayalım ama . Afiyetle ve mutlulukla .. 

25 Ocak 2015 Pazar

SOĞANLI YUMURTA



Meşhur soğanlı yumurta ..  İster kahvaltıda isterseniz öğle ve akşam yemeklerinizde yapabilirsiniz. Soğanlı yumurtanın çok güzel eski bir hikayesi vardır , bilenler bilir :))

Ben bu sefer biraz rendelenmiş havuç takviyesi yaptım ama orjinalinde sadece soğan var .. 




MALZEMELER

  • 4 yumurta
  • 2-3 büyük kuru soğan
  • 3-4 kaşık zeytinyağ
  • 2 kaşık tereyağ
  • tuz 
  • karabiber
  • kırmızı toz biber



HAZIRLANIŞI

Kuru soğanları ay şeklinde ince ince doğrayalım ve zeytinyağıyla birlikte tavaya alalım . Ocağın altını iyice kısıp arada karıştırarak uzun uzun kavuralım , ne kadar uzun sürerse o kadar lezzetli olur. Ben şimdiye kadar en uzun 1,5  saat civarında kavurdum ama dayanması, beklemesi  zor :))  Soğan kavruldukça karamelleşmeye başlıyor, ve inanılmaz bir lezzete dönüşüyor. Tuzu da ekleyip iki dakika daha karıştıralım . Ayrı bir tavada tereyağını biraz kızdırılalım ve kırmızı toz biberi ekleyelim . Soğanların üzerine yumurtaları kırıp karabiberi serpelim, kızdırdığımız tereyağı da dökelim . Tavanın ağzını kapatıp beyazlar pişip de sarılar biraz çiğ kaldığında ocaktan alalım .  Afiyetle ve mutlulukla ..




24 Ocak 2015 Cumartesi

MANTAR SOTE






MALZEMELER

  • 500 gr mantar
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet sivri biber
  • 1 adet domates
  • yarım kaşık domates salçası
  • 4-5 kaşık zeytinyağ
  • tuz
  • karabiber





HAZIRLANIŞI

Mantarları akan su altında temizleyelim ve bir süzgece alalım. Tavaya zeytinyağı ile birlikte  dörde böldüğümüz mantarları alıp harlı ateşte kavuralım. Biraz su salıp çekecektir, kısık ateşte yaparsanız daha çok suyu çıkar , lezzetsiz olabilir. Suyu çekince küçük doğranmış soğan, sarımsak ve biberleri de ekleyelim. Birlikte biraz daha kavurup domatesi ve salçayı da tavaya koyup kavurmaya devam edelim . Yaz domatesiyle pişirirsek salçaya gerek kalmaz. En son tuz ve karabiberi de ekleyelim . Suyunu çekince yemeğimiz servise hazırdır. Afiyetle ve mutlulukla ... 

MAYALI PASTAHANE POĞAÇASI


Bugün sömestr tatilinin ilk günü .. Minikler evde , Antalya'da hava kapalı , yağmur, fırtına ... Yavrulara çay partisi yapma zamanı ... 





MALZEMELER

Hamuru için ;

  • 150 gr. eritilmiş margarin
  • yarım su bardağı zeytinyağ
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2 yumurta akı 
  • 1 paket instant maya
  • 2 kaşık toz şeker
  • 1 kaşık mahlep
  • 1 kaşık sirke
  • tuz
  • aldığı kadar un


İç malzemesi için ;
  • Beyaz peynir 
  • maydonoz
  • (aslında istediğiniz malzemeyle doldurabilirsiniz.)


Üzerine sürmek için ;

  • 2 yumurta sarısı 
  • 1-2 kaşık galeta unu





HAZIRLANIŞI

Sıcağa yakın ısıdaki süte şekeri ekleyip karıştıralım ve hamuru yoğuracağımız kaseye alalım. Diğer malzemeler de oda sıcaklığında olsun . Un hariç diğer malzemeleri güzelce karıştıralım. Yavaş yavaş unu eklemeye başlayalım. Yumuşak ama ele yapışmaz kıvamda bir hamur elde edince kasenin ağzını kapatıp sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakalım . Yaklaşık 45 dakika sonra hamurumuz epeyce kabaracaktır. İstediğiniz büyüklükte ve şekilde parçalar kopararak , iç malzemesini yerleştirip poğaçalarımızı hazırlayalım . Üzerine yumurta sarısı sürelim ve azar azar galeta unu serpelim . Fırını 150 dereceye ısıtıp kapatalım . Poğaçaları ısınmış ama kapalı fırında tepsi mayası için 10 dakika kadar bekletelim . Daha sonra fırını 180 dereceye ayarlayıp üzerleri kızarıncaya kadar pişirelim . Ilık servis yapalım . Afiyetle ve mutlulukla ... 



23 Ocak 2015 Cuma

TAVUKLU KREP SARMA



Akşama ne yemek yapsak ? Sanırım benim gibi bir çok ev hanımının en büyük sorunu ... Ben çoğu zaman hiç planlamadan buzdolabını açıp bir dakika göz gezdiriyorum , şimşekler çakıyor, hemen gözümün önüne birkaç tabak görüntüsü geliyor veee başlıyoruz pişirmeye ...

Haydi bakalım hepimize kolay gelsin ....






MALZEMELER

İç malzemesi için ;
  • 500 gr kuşbaşı doğranmış tavuk eti
  • 2-3 kaşık zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet domates
  • tuz karabiber
  • isterseniz dilimlenmiş mantar da ekleyebilirsiniz.



Krep için ;
  • 4 yumurta
  • 2 su bardağı süt
  • 6-7 kaşık un
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • tuz
Üzerine ; 
  • rendelenmiş kaşar peyniri
  • domates ve biber dilimleri 





HAZIRLANIŞI

Öncelikle krep için gerekli malzemeleri sırasıyla çırpalım. Pürüzsüz bir kıvam olunca buzdolabında yarım saat kadar dinlendirelim . 

Tavaya tavuk etiyle birlikte zeytinyağını alıp harlı ateşte kavuralım . Küçük doğranmış soğan, sarımsak ve biberleri de ekleyip kavurmaya devam edelim.  Eğer mantar kullanacaksanız bu aşamada ilave edelim .  Domatesleri de doğrayıp suyunu çekene kadar pişirelim. Tuz ve karabiberini de karıştırıp ocağın altını kapatalım. 

Yanmaz tavada her birine az zeytinyağı ile birer kepçe krep karışımından dökerek tabak büyüklüğünde kreplerimizi pişirelim. Her bir krepin içine tavuklu karışımdan doldurup iri sigara böreği gibi saralım. Yağlanmış bir tepsiye dizip üzerine rendelenmiş kaşar peyniri, domates ve biber dilimlerini yerleştirelim. 180 derece fırında peynirler eriyene kadar tutup sıcak servis yapalım. Afiyetle ve mutlulukla ...







SABAH KAHVENİZ , AZ ŞEKERLİ , BUYRUN EFENDİM , AFİYETLE VE MUTLULUKLA ...




Bazen bir kahve yudumlayıp bir şarkı açarsın, susarsın ve o şarkı senin söylemek istediğin her şeyi söyler…
                                                               Winged Creatures



GÜNAYDIN ... GÜNÜNÜZ GÜZEL GEÇSİN ...




Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem
Ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı

                                              
                                                             Cemal Süreya








21 Ocak 2015 Çarşamba

MAYONEZLİ PATATES SALATASI




Özellikle balık sofralarına yaptığım bir salata. Çok basit ve çok lezzetli...





MALZEMELER

  • 3 adet haşlanmış patates
  • 4 kaşık mayonez
  • 1 kaşık limon suyu
  • 1 kaşık zeytinyağ
  • 1 tutam çok ince kıyılmış maydanoz
  • tuz
  • karabiber


HAZIRLANIŞI

Haşlanmış patatesleri halka halka doğrayıp servis tabağına alalım . Tuz ve karabiberi serpip, zeytinyağ ve limon suyunu gezdirelim. Bir kasede maydanoz ve mayonezi güzelce karıştırıp patateslerin üzerine dökelim . Afiyetle ve mutlulukla ..




ACUKA








MALZEMELER

  • 2 kaşık domates salçası
  • 2 kaşık biber salçası
  • 3-4 diş sarımsak
  • 3 kaşık dövülmüş ceviz
  • 2 kaşık ufalanmış ekmek içi
  • 2 kaşık ezilmiş beyaz peynir
  • pul biber
  • karabiber
  • tuz
  • kimyon
  • 2-3 kaşık zeytinyağ



HAZIRLANIŞI

Arzu ettiğiniz oranlarda baharatlarla birlikte tüm malzemeyi karıştırıp servis yapabiliriz. Afiyetle ve mutlulukla .. 



ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI






MALZEMELER

  • 1 su bardağı baldo pirinç
  • 1,5 su bardağı su
  • yarım çay bardağı tel şehriye
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 damla limon suyu




HAZIRLANIŞI

Pirinci 1 tatlı kaşığı tuz eklenmiş ılık suda 1 saat kadar bekletelim . Süzgece alıp akan su altında iyice yıkayalım . Süzülmeye bırakalım . Tencereye zeytinyağı alıp ısıtalım . Şehriyeyi ekleyip rengi kızarana dek kavuralım . Pirinci de ekleyip kavurmaya devam edelim . 
Pirinçler yapışmamaya ve renkleri parlamaya başladığında  2 kaşık tereyağı , 1,5 bardak suyu ve 2 damla limon suyunu ekleyelim . Kaynamaya başladığında ocağın altını en kısık duruma alıp ağzını kapatalım. 7-8 dakika sonra pilavın ortasına bir kaşık batırıp suyun çekip çekmediğini kontrol edelim , su çekmişse ocağın altını kapatıp tencerenin üstüne bir havlu kağıtla örtüp kapağını kapatıp pilavı dinlendirelim . 15 dakika kadar sonra havlu kağıdı alıp ezmeden hafifçe karıştırıp servis yapalım . Afiyetle ve mutlulukla ...



ÇİKOLATA KREMALI ALMAN PASTASI






MALZEMELER

Keki için
3 yumurta
3 kahve fincanı toz şeker
4 kahve fincanı un
1 kahve fincanı süt
1 paket kabartma tozu
az limon kabuğu rendesi

Kreması için
2,5 su bardağı süt
2 kaşık tepeleme nişasta
1 kasık tepeleme un
4 kaşık toz şeker
100 gr erimiş bitter çikolata
1 kaşık margarin






HAZIRLANIŞI

Keki için yumurta ve şekeri 5 dakika kadar mikserle çırpalım. Sütü, limon kabuğu rendesini de ekleyelim . Kabartma tozu ve unu eleyerek karıştırmaya devam edelim. Pürüzsüz bir kıvam olduğundan 26 cm lik yağlanmış kelepçeli kalıba dökelim ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirelim . Kürdan testiyle kontrol edip pişmişse fırından çıkaralım , soğumaya bırakalım . 
Bir tencereye un , nişasta , şeker ve sütü koyup karıştıralım . Orta ateşte pişirelim.  Kıvam istenilen duruma geldiğince ocağın altını kapatalım ve margarinle , benmari usulde erittiğimiz çikolatayı ekleyip mikserle 7-8 dakika çırparak soğutalım . 
Soğuyan keki iki kata keselim , arasına hazırladığımız kremayı sürelim . İsterseniz sıkma torbasıyla şekil vererek sıkabilirsiniz. Üzerine pudra şekeri serpip servis yapalım . Afiyetle ve mutlulukla ..