Breaking News
Loading...
14 Aralık 2015 Pazartesi

Info Post


Bu tarif aslında sanıldığı gibi zor değil, sadece hamurun saatlerce ve saatlerce bekleyip işlemler görmesi gerekiyor. Bence en güzeli ilk yoğurma işleminin geceden yapılıp buzdolabında bekletilmesi ... Sonrası ara ara açma işlemi... 


Malzemeler :

yarım çay bardağı ılık su
1 paket instant maya
480 gr. un (orta boy bir su bardağı un 140 gr civarında un alıyor.)
45 gr. toz şeker
60 gr. tereyağ
1 yemek kaşığı tuz
200 ml. süt

arası için 250 gr. soğuk tereyağ
üzeri için 1 yumurta sarısı, 1-2 kaşık süt

Hazırlanışı :

Ilık su içine mayayı boşaltıp karıştıralım. Tezgahın üzerine un, şeker, tuzu alıp 60 gr. tereyağını parmak uçlarıyla yedirelim. Kırıntı halinde bir hamur olacak. Islattığımız mayayı ve 200 ml. sütü de ekleyelim ve ele yapışmayan bir hamur olana dek yoğuralım. Bu hamurun en az 5 saat buzdolabında dinlenmesi gerekiyor. Geceden yoğurulup sabah işleme devam edilebilir. Hamur dinlendikten sonra açma işlemine geçebiliriz. Tezgahı hafifçe unlayıp 250 gr soğuk tereyağını hamur açar gibi dikdörtgen halinde inceltelim. 1 cm kalınlığa kadar gelsin. Diğer yandan hamurumuzu da açtığımız tereyağın iki katı büyüklüğünde dikdörtgen şeklinde açalım. tereyağını hamurun yarısının üzerine yerleştirip, diğer yarısını üzerine kapatalım, uzunlamasına merdaneyle açalım. hamurun üçte biri büyüklüğünde parçalar halinde üstüste kapatalım ve buzdolabında bekletelim. 45 dakika sonra kat yeri yana gelecek şekilde çevirip tekrar uzunlamasına açalım, yine üç kat şeklinde katlayalım. Bu işlemi 4-5 defa tekrarlayalım, her bir turun arası 45 dakika olsun ve her açmada hamurun yönünü bir kez yana çevirelim. Her buzdolabına koyuşumuzda hamurun üzerini streç filmle kapatalım. En son turdan sonra hamuru uzunlamasına açıp yine uzunlamasına ikiye keselim. Her bir parçayı sigara böreği yaparken yufkaları kestiğimiz gibi parçalara keselim. İster boş olarak ister arasına çikolatalı fındık krema sürerek rulo şeklinde kıvıralım, yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı dizelim. Bir müddet daha tepside bekletelim ve üzerine sütle karıştırılmış yumurta sarısı sürüp  180 derece fırında kızarana dek pişirelim. Şeker miktarı azaltılıp arasına peynir, zeytin gibi tuzlu malzemeler koyularak da yapılabilecek bir tarif. Çok zahmetli değil ancak biraz fazla zaman gerekiyor o kadar. Afiyetle ... 





1 yorum: