Breaking News
Loading...
6 Ağustos 2015 Perşembe

Info Post


Birkaç gün önce sevgili arkadaşım blog yazarı Nursevin'in sayfasında (http://www.nursevincelezzetler.com/) konusu geçmişti. Tarifi bilen varsa paylaşsın denmişti hatta. Ben de hem çok becerikli hem de Kayserili canım arkadaşım , kardeşim Ayla'ya sormuştum . Elleri dert görmesin , sadece tarifi göndermeyi bırakın bir de yapmış, fotoğraflamış, öyle göndermiş. Şimdi hem tarifi hem de fotoğrafları aynen onun elinden yayınlayacağım . İyi ki benim güzel arkadaşım ve hatta kardeşimsin . Çok çok teşekkür ederim . Ve tabiii en büyük teşekkür anneciğine , Nazmiye teyzeme. Gönderdiği tarifin notunda dediğin gibi "anne eli gibisi yok" ... Öpüyorum kocaman sizi ...

Gelelim tarife.... Dilimin döndüğünce anlatmaya çalışayım . Biraz zahmetli gelebilir size ama denemeye değer bir lezzet, ve bence unutulmaması gereken bir yöresel şaheser... 




Malzemeler :

Hamuru için :
1 lt. ılık süt
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı toz şeker
yarım su bardağı ılık su
yarım su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tuz
aldığı kadar un

Arasına sürülecek sos için :
250 gr. erimiş margarin
yarım su bardağı sıvı yağ
5-6 kaşık tahin
bir tutam tuz

İç malzemesi için :
1 su bardağına yakın sıvı yağ
1,5 su bardağı un
2-3 kaşık tahin
bir tutam tuz

Üzerine sürmek için :
yumurta sarısı
çörek otu
susam


Hazırlanışı :

Önce hamuru hazırlayalım . Ilık sütün içine şekeri ve mayayı ekleyip maya eriyene dek karıştıralım. Sonra diğer malzemeleri de ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur olana kadar yoğuralım. Üzerini kapatıp sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakalım . 


Hamurun arasına sürülecek malzemeleri de pürüzsüz olana dek çırpalım. İç malzemesi için bir tavaya un, tuz ve sıvı yağ koyup devamlı karıştırarak kavuralım. Un helvası kıvamında olacak. renk koyulaşınca ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım. Tahini de ekleyip iyice karıştıralım. 


Hamurumuz kabarınca bezelere ayıralım. ve mümkün olduğunca ince açalım. Hazırladığımız sostan gezdirelim ve açtığımız hamurun ortasından delik açıp dışarı doğru yuvarlayarak rulo yapalım.





Rulo hamuru hemen hemen iki karış boyunda parçalara ayıralım ve kendi etrafında döndürerek yuvarlaklar elde edelim. 




Bütün bezeler bitene kadar bu işlemi yapalım. Yuvarlakların üzerine bastırarak inceltelim, yaklaşık yarım parmak kalınlığında olsun. Ortalarına iç malzemesinden birer kaşık yayıp içli köfte kapatır gibi kapatalım ve yine hafifçe bastıralım, yağlanmış tepsiye dizelim. Çatalla çizikler yapalım. Üzerine yumurta sarısı ve susam - çörek otu serpelim. 
 


180 derece fırında kızarana dek pişirelim. Afiyetle ....









1 yorum:

  1. Ay bende dedim. Yengeme bunun içindeki unda farklılık var. kesin tahin konulmuş.. Kıyır kıyır.. Demek ben gurme olmuşum azıcık :) Çok güzeldi. Kayseri Ketesi.Teşekkürler Tarifi için.

    YanıtlaSil