Pages - Menu

29 Mart 2015 Pazar

KABAK KIZARTMASI



Sanırım Kabak kızartmasının en güzel hali. Hem lezzetli , hem doyurucu ...




MALZEMELER

  • 3 adet kabak
  • 2 adet yumurta
  • 1 tepeleme kaşık un
  • yarım bardak süt
  • tuz
  • karabiber
  • kızartmak için yarım çay bardağı zeytinyağ

Üzerine sarımsaklı yoğurt


HAZIRLANIŞI

Süt, yumurta, un, tuz ve karabiberi çırpalım. Kabakları yarım cm kalınlığında dilimler halinde doğrayalım . Tavaya zeytinyağ koyup kızdıralım , kabak dilimlerini bulamaca batırıp tavaya dizelim . arkalı önlü kızartalım , Fazla yağlı olmuyor ancak isterseniz kağıt havluya alıp fazla yağdan kurtulabilirsiniz :)) Sarımsaklı yoğurt ile servis yapalım . Afiyetle ..  


27 Mart 2015 Cuma

ŞEKERPARE



Biliyorum onlarca şekerpare tarifi var , benim ki anne tarifi , rahmetli anneciğim ne çok yapardı. Hem az malzemeli, hem de hemencecik oluveren bir hamur. 


MALZEMELER

hamuru için:

  • 1 yumurta
  • 100 gr. toz şeker
  • 120 gr erimiş tereyağ veya margarin
  • 300 gr un
  • yarım paket karbonat


şerbeti için:

  • 2 bardak toz şeker
  • 1,5 bardak su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu


üzerine badem veya fındık



HAZIRLANIŞI

Şerbet için şeker ve suyu 5-6 dakika kaynatalım , limon suyunu da ekleyip 2 dakika sonra altını kapatalım ve soğumaya bırakalım .

Hamuru yoğuracağımız kasede yumurta ile toz şekeri çırpalım, erimiş ve soğumuş tereyağı da ekleyip çırpma teli ile iyice çırpalım . Un ve karbonatı da ekleyip pürüzsüz bir hamur yapalım . Cevizden biraz daha iri parçalar koparıp yuvarlayalım ve tepsiye dizelim. Her birinin ortasına 1'er adet fındık veya soyulmuş badem koyup hafifçe bastıralım. (Ben evde file badem buldum , onunla yaptım . ) 180 derece fırında pembeleşinceye kadar pişirelim. Fırından çıkan sıcak şekerparelerin üzerine soğuk şerbeti yavaş yavaş kaşıkla gezdirelim. 
1 saat kadar sonra servis yapabiliriz. Afiyetle ..


YEŞİL MERCİMEKLİ UNLU BÖREK



Birçok arkadaşımda tadına bakıp, çok çok sevip ama şimdiye kadar bir türlü deneyemediğim bir börek. Yeşil mercimek bizim evin başı çeken mutfak elemanlarından biri olunca yapmak şart oldu.
Sevgili arkadaşım Nursevin'in tarifini okudum. Orjinal tarif bu linkte .. 
(http://www.nursevincelezzetler.com/2013/12/hashasl-yesil-mercimek-boregi-tarifi.html )  Yalnız ben haşhaş ezmesinden pek hoşlanmıyorum , onun yerine unlu bir karışım yaptım . İlla haşhaş olacaksa dedim , ben de üzerine mavi haşhaş serpeyim bari :))  Kıyır kıyır nefis bir börek oldu. Ellerine sağlık Nursevinciğim. Tarif için teşekkürler ...


MALZEMELER

  • 3 adet yufka
  • yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 100 gr. erimiş tereyağ veya margarin
  • 2 çorba kaşığı un


İç malzemesi :
  • 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 kaşık salça
  • 2 kaşık zeytinyağ
  • tuz
  • karabiber
Üzerine sürmek için
  • 1 yumurta sarısı
  • mavi haşhaş



HAZIRLANIŞI

Önce iç malzemesini hazırlayalım. Tavaya zeytinyağ ile ince doğranmış kuru soğanı alıp kavuralım. Salçayı da ekleyip kavurmaya devam edelim. Haşlanmış ve kara suyu süzülüp yıkanmış yeşil mercimeği , tuz ve karabiberi de ekleyip karıştıralım. Ocaktan alıp soğumaya bırakalım . Diğer yandan bir kasede erimiş tereyağ , zeytinyağ ve unu karıştıralım . Yufkanın birini tezgaha serelim, üzerine unlu karışımı fırçayla her yerine sürelim . Yufkayı ikiye katlayalım ve yine unlu karışımdan sürelim . Yani yarım yukfa büyüklüğünde iki kat yufkamız olsun. Sigara böreği hazırlar gibi istediğiniz ölçülerde kesebilirsiniz. Ben yarım yufkayı dörde böldüm, biraz kocaman böreklerim olsun istedim . Mercimekli harctan dolu dolu koyup saralım . Yağlanmış tepsiye dizelim . Diğer yufkaları da aynı şekilde saralım . Böreklerin üzerine yumurta sarısı sürüp mavi haşhaş serpelim. 180 derecede kızarıncaya kadar pişirelim . Sıcak servis yapalım . Afiyetle ..








26 Mart 2015 Perşembe

SEMİZOTU SALATASI




MALZEMELER

  • 1 bağ semizotu
  • 2 bardak yoğurt
  • 1 kaşık mayonez
  • 2 diş sarımsak
  • tuz
  • 2-3  kaşık sızma zeytinyağ
  • 2 kaşık limon suyu


HAZIRLANIŞI

Semizotunu ayıklayıp , güzelce yıkayalım. Suyu süzülünce doğrayalım. Büyük bir kasede tüm malzemeyi karıştıralım,  domates dilimleriyle süsleyip servis yapalım.






KIYMALI PATATESLİ BÖREK






MALZEMELER

  • 6 adet yufka
  • 2 yumurta
  • yarım bardak yoğurt
  • yarım bardak zeytinyağ
  • yarım bardak su

İç harcı için :
  • 250 gr kıyma
  • 1 iri kuru soğan
  • 2 adet sivri biber
  • 2 adet patates
  • tuz
  • karabiber
  • yarım çay bardağı zeytinyağ
Üzerine susam ve bir kaç minik parça tereyağ


HAZIRLANIŞI


Yumurta, yoğurt, yağ ve suyu çukur bir kasede çırpalım.
İç harcı için kıymayı zeytinyağda kavuralım , ince kıyılmış soğan ve biberi de ekleyelim , rendelenmiş patatesi de katıp kavurmaya devam edelim. tuz ve karabiberini ekleyelim ve ocaktan alalım . 
Fırın tepsisine yağlı kağıt serip bir adet yufkayı serelim . üzerine hazırladığımız yumurtalı sostan sürelim . Üç yufkayı kat kat hazırladıktan sonra ılık halde olan kıymalı içi döşeyelim ve tekrar diğer yufkaları da sosla birlikte kat kat döşeyelim. en üste kalan yumurtalı sosu sürelim ve susam serpelim. 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim . Fırından çıkan böreğe arzu ederseniz birkaç parça tereyağ sürebilirsiniz. Sıcak servis yapalım . Afiyetle.




25 Mart 2015 Çarşamba

VEJETERYAN BEĞENDİ



Birkaç aylık evli, güzeller güzeli bir yeğenim var. Aslında bekarlığında mutfağa yolu pek de düşmeyen, züccaciye reyonlarına uğramayan biriydi. Yani anne ve hala iyi yemek yapınca kızımızdan da bekliyorduk ama hiç mi hiç alakası yoktu. Derler ya kız halaya çeker diye, huyu suyu gerçekten de çoğunlukla ben , daha doğrusu huysuzlukları aynı ben :)) Evlendi  , aslan bir damadım oldu. Ve mutfakta herşey değişti. Artık çok güzel sofralar kuran , enteresan denemeler yapan , yeni lezzet keşifleriyle uğraşan biri oldu, eee bizim aslan damat da vejeteryan olunca , çeşit çeşit salatalar , yemekler yapıyorlar birlikte, Güzellikler hep onlarla olsun . 
Bu tarif de yeğenimden sizlere .. Vejeteryan olanlar beğendi yemesin mi yani :))

Ellerine sağlık kuzum , Afiyette olun güzel yuvanızda. 




MALZEMELER

1 kg patlıcan (1 kavanoz konserve közlenmiş patlıcan da kullanabilirsiniz)
1 bardak süt
1 kaşık un
1 kaşık tereyağ
tuz 
karabiber
yarım bardak kaşar peyniri rendesi

Üzerine mantar sote 

  buradan ulaşabilirsiniz.) 

HAZIRLANIŞI

Patlıcanları ocak üzerinde közleyip, kabuklarını soyalım . ( patlıcan közleme ilgili ayrıntıya buradan http://mutlubadem.blogspot.com.tr/2015/01/kozlenmis-sebze-salatasi.html  ulaşabilirsiniz.)  İnce ince doğrayalım . Teflon bir tavada tereyağ ile unu kavuralım , hafif rengi dönünce ,  kuzumun deyimiyle güneş rengi olunca :))) yavaş yavaş sütü ekleyelim ve karıştıralım. Göz göz olmaya başlayınca kaşar peyniri rendesini ekleyelim ve peynirin erimesini bekleyelim . En son doğranmış patlıcanları da ekleyip karıştıralım , ocaktan alalım . Servis tabaklarına patlıcanlı beğendiden bir miktar yerleştirelim , üzerine mantar soteyi de koyup sıcak servis yapalım . İsterseniz üzerine kızdırılmış kırmızı biberli tereyağ gezdirebilirsiniz. Afiyetle... 


KISIR



Herkesin bir kısır tarifi var, en acemi kişi bile yapar yani, çünkü çok lezzetli malzemelerin biraraya gelişiyle hem doyurucu hem de pratik bir yemek çıkar ortaya. Benim tarifim de en kolayından , lezzetine de bayılırız.. Malzemelerin miktarı tamamiyle kendi ağız tadınıza bağlı. Öyle yoğurmak falan da yok . Herşeyi doğra, karıştır, hepsi bu.. En önemli lezzet ipucu sarımsak ve nar ekşisi.. 




MALZEMELER


  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 iri kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 5-6 adet taze soğan
  • yarım demet maydanoz
  • birkaç yaprak kıvırcık
  • 1 limon suyu
  • tuz
  • karabiber
  • sumak
  • pul biber
  • kimyon
  • 2 diş dövülmüş sarımsak
  • nar ekşisi


HAZIRLANIŞI

Bulguru üzerini biraz geçecek kadar sıcak suyla ıslatıp, kabın ağzını kapatıp bir kenara alalım. Bir tavada zeytinyağında ince doğranmış kuru soğanı kavuralım. salçaları da ekleyelim. en son tuz ve baharatları ekleyip ocaktan alalım . Taze soğan , kıvırcık ve maydanozu ince kıyalım . Suyunu çeken bulgura salçalı karışımı ekleyip iyice karıştıralım. Sarımsak, limon suyu ve nar ekşisini ekleyelim. Bulgurun soğumasını bekleyelim . En son ince doğradığımız yeşillikleri de karıştırıp servis yapalım . İsterseniz içine küçük doğranmış domates de ekleyebilirsiniz, ben yanına birkaç dilimle servis yapıyorum . Afiyetle .. 

24 Mart 2015 Salı

NEŞELİ TATLARIM TUBACIĞIMA KONUK OLDUK



Antalya'da yaşayan blog yazarları olarak sık sık  görüşen güzel bir arkadaş grubu olduk . Gerek evlerimizde, gerekse çeşitli  mekanlarda biraraya geliyoruz. Birkaç toplantının fotoğrafları birikmiş, sırayla yazılarını yazıp paylaşacağım sizlerle. Güzel keyifli sofralar, müthiş lezzetler , fikir olur size belki. 


Uzun bir süre önce sevgili arkadaşım Tuba'nın evine konuk olduk. Ancak paylaşabiliyorum. Tubacığım bence hep pasta yapsın , ve biz de bol bol yiyelim , bol bol kilo alalım . Tam da benim ağız tadımda pastalar yapar, evi bitter kokar, vanilya kokar. Güzel arkadaşımın elleri dert görmesin . 



Tubacığımın internet sitesi http://www.neselitatlarim.com/   takipte olun derim .. Çok keyif alacaksınız ve güzel tarifler göreceksiniz. 



Şimdi Tuba'nın masasından kareler sunuyorum size.. Afiyetle ...











MANTAR SALATASI



Çok çeşitli mantar salatası tarifi var . Hepsi ayrı güzel. Ben de birçoğunu yaparım. Bir de bunu deneyin bakalım beğenecek misiniz ? 




MALZEMELER

  • 400 gr. kültür mantarı
  • 1 küçük kuru soğan
  • 2 ad. yeşil soğan
  • bir tutam maydanoz
  • 2-3 çeri domates
  • zeytinyağ
  • limon suyu
  • tuz
  • karabiber
  • sumak
  • pul biber



HAZIRLANIŞI

Mantarları akan su altında güzelce temizleyip doğrayalım. Çok küçüklerse bütün olarak da kullanabilirsiniz. Tavaya az miktarda zeytinyağı alıp doğradığımız mantarları harlı ateşte sürekli sallayarak soteleyelim. Bir kaseye alıp soğutalım. Üzerine ince kıyılmış soğan ve maydanozları , baharatları , dörde kesilmiş çeri domatesleri ve limon suyunu da ekleyelim , Nazikçe karıştırıp servis yapalım. Haşlanmış mantar salatalarına göre daha lezzetli olduğunu göreceksiniz. Afiyetle. 





18 Mart 2015 Çarşamba

SEBZELİ - KREMALI TAVUK



Ankara'dan eltim gelmiş, hoşgelmiş. Bu akşamın yemeği eltimden ,  çok pratik bir tavuk yemeği. Lezzetine de bayıldım . Daha sık yapacağım eminimm :))



MALZEMELER

  • 750 gr. kemiksiz tavuk kalça eti
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 adet kabak
  • 4 adet havuç
  • 1 kutu krema
  • 1 poşet kremalı mantar çorbası
  • tuz
  • karabiber



HAZIRLANIŞI

Tavuk etlerini ikiye bölüp zeytinyağ, tuz ve karabiberle harmanlayıp genişçe bir fırın kabına yerleştirelim. Bir başka kapta rendelenmiş kabak ve havuçları, 1 kutu krema, bir poşet kremalı mantar çorbası tozuyla iyice karıştıralım. Fırın kabına dizdiğimiz tavukların üzerine bu harcı iyice yayalım . Tavukların üzeri tamamiyle kapansın . 180 derece fırında üzerleri hafifçe kızarana kadar -ki bu yaklaşık 45 dakika sürüyor- pişirelim . En son halinde su kalmaması gerekiyor. Sıcak servis yapalım. Afiyetle .




14 Mart 2015 Cumartesi

ROKA SALATASI



Maydanoz ve dereotu dışında ot yemeyen ben , İzmirliyim demeye utanırım bazı zamanlar. Eşim de Orta Anadolu'dan olmasına rağmen her otu dener , sever. Roka salatası onun için yapılır evde. Buyurun benim usulde roka salatası tarifine.. 



MALZEMELER

  • 1 demet roka
  • 2 ad. yeşil soğan
  • sızma zeytinyağ
  • nar ekşisi
  • tuz
  • 2-3 çeri domates
  • birkaç adet siyah zeytin
  • birkaç parça küp şeklinde doğranmış sert peynir - koyun veya klasik peynir tercihimiz





HAZIRLANIŞI

Roka demetini ayıklayıp akan suda tek tek yıkayalım. süzgece alalım ve kurutalım . Yeşil soğanları da ayıklayalım , yıkayalım ve irice doğrayalım. Domatesleri dörde bölelim. Salata kasesine, rokaları irice doğrayıp yerleştirelim, üzerine yeşil soğan, domates, zeytin ve peynir küplerini yerleştirelim . Arzu ettiğiniz miktarda zeytinyağ ve nar ekşisi gezdirelim . Salataların tuzunu her zaman yemeğe otururken dökelim ki salatanın tazeliği kaybolmasın . Afiyetle ..



7 Mart 2015 Cumartesi

LİMON KREMALI BİSKÜVİLİ TATLI


Oğlum gelir de ben tatlı yapmaz mıyımmm ? Her ne kadar kilo aldırdığımdan yakınsa da "off anne aştın kendini " demesi her şeye bedel. Kuzum , evimizin neşesi, iyi ki sık sık geliyor.. 




MALZEMELER


  • 1 paket pötibör bisküvi
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yumurta sarısı
  • yarım su bardağı un
  • yarım su bardağı şeker
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1,5 limon suyu
  • 60 gr teremyağ
  • isteğe bağlı 2 damla sarı gıda boyası
üzerini süslemek için erimiş bitter çikolata ve minik şekerlemeler. 



HAZIRLANIŞI

Yumurta sarıları ile sütü tencereye alalım ve çırpma teliyle iyice çırpalım . Şekeri ekleyelim karıştıralım . Unu azar azar ekleyerek çırpalım . Orta ateşte ocağa alıp sürekli karıştırarak pişirelim . Ocaktan alıp teremyağı ekleyelim . Karıştırarak biraz soğutalım . Limon kabuğu rendesi ve limon suyunu , ve isterseniz iki damla sarı gıda boyasını da ekleyip karıştıralım . Fazla büyük olmayan dikdörtgen kalıbı streçle kaplayıp bisküvilerle kremayı kat kat döşeyelim. Streçle üzerini de kapatıp buzdolabında 4-5 saat dinlendirelim . Servis tabağına ters çevirip streç filmleri çıkaralım . üzerini istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. Ben eritilmiş çikolata döktüm . Afiyetle .. 






5 Mart 2015 Perşembe

LEZZET BEŞLİSİ - SEVGİLİLER GÜNÜ ETKİNLİĞİ SONUÇLARI








Ne hoş bir gün, hava ılık , güneş pırıl pırıl, başka güzelliklerin de habercisi olur bu ışıltı inşallah, hepimiz için . 

Sabah iki güzellikle kahvaltı yaptık , hoş sohbet , kısa sürdü , yetmedi aslında . Neyse sağlık olsun , sık sık tekrarlıyoruz bu buluşmaları nasılsa.. 

Tam da en büyük keyfim sabah kahvesini yudumlarken, gelen bir mesajla daha bi keyiflendim. Çok kocaman ödüller olmasa da olur  hayatımda , tam zamanında gelen böyle minik mutluluklar olsun . 

Lezzet Beşlisi grubuna Sevgililer günü etkinliği için son gün gönderebildiğim tarifim en beğenilen tarif seçilmiş.. Çok mutlu oldum , takdir eden , layık gören herkese çok teşekkürler. 

Sevgili Sibel Berkem Muhtar ( www.pembekekik.com ) , Dilek Bilginer Ihlamur (www.ihlamurcum.com ) , Nilgün Ortanoğlu Türker ( www.sendepisir.com ) , Serap Anagül Pulat ( www.lezzetlisomunlar.com) , ve Müberra Bağcı (www.egedentarifler.com )  hepinize çok çok teşekkürler . Sevgi ve selamlarımı gönderiyorum . Afiyetle ve güzelliklerle kalın ..

4 Mart 2015 Çarşamba

22. ULUSLARARASI ANFAŞ FOOD PRODUCT GIDA İHTİSAS FUARI - FUAR NOTLARI - FOTOĞRAFLARI


Türkiye'nin en kapsamlı uluslararası düzeydeki gıda ve içecek fuarı 25-28 Şubat 2015 tarihleri arasında Antalya'da düzenlendi. 400 firmanın standının bulunduğu fuara  bu sene de yoğun ilgi vardı. 

Önceki senelerde toptan gıda sektöründe çalıştığımda ziyaretçi olarak gelirdim bu fuara , bu sene eşimin Antalya bayiliğini yaptığı Candy Fox şekerlerinin standında ziyaretçilerimizi ağırladık. Konu şeker olunca haliyle çok renkli ve sevimli görüntüler ortaya çıktı.. O kadar çok fotoğraf çekmişiz ki, seçim yapmakta çok zorlandım doğrusu. 









Ülkemizin ileri gelen gıda firmalarının standlarının yanısıra birçok yeni markaya da rastladım .. Ve tabii birçok yeni ürün . Bana göre bu sene  çok yoğun ve hareketli bir fuar oldu, umarım tüm katılan firmalar memnun kalmışlardır. 

Bu arada eski dostları görmek de bana çok iyi geldi. Çok özlemişim çoookkkk...

Dört gün boyunca birçok reyonda yiyecekler pişti, içecekler sunuldu. Özellikle baristaların gösterileri çok hoştu. Süslü püslü kahveler içtim durmadan . 



Ama en çok da , her sabah beni kendime getiren Türk kahvemi büyük bir keyifle hazırlayan komşu standdan kahve uzmanı Doğan kardeşime tekrar çok çok teşekkür ediyorum . 
Bir de kendimce "en" ler seçtim. Tabii ki en sevimli , en renkli stand bizimkiydi , düşünsenize 15000 civarında rengarenk şeker dizildi her yere. Haa bu arada fotoğraftaki de benim aslan kocamm :)


Fuarın bence en asil, en şık standı Jacobs'du. 


Bence en dikkat çekici görüntü Kızılay Maden Suları'nındı. İnci gibi dizilmiş renkli şişeler ... Çok hoştu. 


Bir de en ferahlatıcı görüntüler Erüst standındaydı. Tazecik yeşillikler, minik sebzeler, bakmaya doyamadım . Yenilebilir çiçekler de çok ilgimi çekti, tadı mı ?? Ummadığım kadar iyi. :)



Dedim ya o kadar çok fotoğraf çekmişim ki, birkaç kolaj hazırladım . Belki incelemek istersiniz. 


























Bir fuar da böyle geçti. Dilerim tüm emek harcayanlara bereket ve hayırlı kazanç getirir. Sevgiyle ..












1 Mart 2015 Pazar

GÜNAYDIN .. MUTLU, BEREKETLİ BİR HAFTA OLSUN .



Geçen hafta önce blogger etkinliği, hemen arkasından fuar sebebiyle hem çok yoruldum hem de buralardan uzak kaldım . Özellikle fuar çok keyifli ama çok yorucu bir süreç . Belki de ben uzun zamandır evde olduğumdan hamlamışımmm :)) Fuarla ilgili çok çok fotoğrafım var. İlerleyen saatlerde ilgili yazıyı ve fotoğrafları paylaşacağım. Ama önce kahvaltı ... Afiyet olsun sevgili arkadaşlarım , güzel bir gün olsun ....