Pages - Menu

29 Ağustos 2015 Cumartesi

PATATES KÖFTESİ



En önce bir noktaya parmak basmak isterim. Bu köfte için kullanacağınız patates o eskilerden bildiğimiz sapsarı eski patateslerden olmalı. Taze patates bünyesinde fazla su barındırdığı için köfteyi toparlamak zor oluyor. Çünkü içinde yumurtadan başka bişey yok. Belki un katkısı olsa daha kolay toparlanır ama tadı bu kadar güzel olur mu bilememmm :))




3 adet sarı patatesi kabuklarını soymadan haşlayalım. Hemen sudan alıp kabuklarını soyalım ve ezelim. İçine 1 tam yumurta ve 1 yumurtanın sarısını, tuz ve karabiberi ekleyip yoğuralım. İç malzemesi olarak beyaz peynir-maydanoz karışımı hazırlayalım. (Eğer zamanınız az ise peyniri içine değil de patatese de katıp karıştırabılırsiniz.) İçli köfte gibi patatesten küçük parçalar koparıp, peyniri ortasına yerleştirelim ve kapatalım. Bir kasede 1 tam yumurta ve 1 yumurta beyazını çırpalım. hazırladığımız patates köftelerini dikkatlice yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartalım. Çevirirken çok nazik olmalıyız. Patateslerin şekli çok kolay bozuluyor. Kızaran köfteleri kağıt havluya alıp , fazla yağından arındıralım. Ilık servis yapalım . Afiyetle.. 


TAZE BARBUNYA PİLAKİ



Bana en sevdiğin 5 yemek deseler ilk sırada taze barbunya pilaki gelir kesin. Ama kesinlikle taze barbunyadan olmalı, kuruyu hiç sevemedim . Özellikle Antalya'da yaşadığımdan beri tanıştığım beyaz barbunya ise hem lezzeti, hem görüntüsü açısından tek kelimeyle muhteşem. Kuru yiyemediğimden tazesini bulur bulmaz , kilolarca atıyorum buzluğa ... 
Haaa bir de salçalı sevmiyorum , sadece domates.. Suyunu iyice çekmiş , hafif yağına kalmış olmalı. 




Malzemeler :

1 kg. taze barbunya
2 orta boy kuru soğan
2-3 diş sarımsak
1 küçük çay bardağı zeytinyağ
2 orta boy domates
tuz
toz şeker
limon suyu

Hazırlanışı :

Barbunyaları kabuklarından ayırıp yıkayalım. İnce doğradığımız sarımsak ve ay şeklinde dilimlediğimiz kuru soğanı zeytinyağda kavuralım. Domateslerin kabuklarını soyalım ve tencereye rendeleyelim. Domatesler suyunu çekince , tuzu, bir tatlı kaşığı şekeri, barbunyaları ekleyelim. Limon suyunu yerken de arzu eden ekleyebilir, ben pişerken de biraz koyuyorum. Üzerine çıkana kadar sıcak su koyup pişirelim. Suyu azalırsa sıcak su ilave edebilirsiniz. Piştiğini kontrol edip ocaktan alalım ve soğuk servis yapalım . Afiyetle..



DİLİM CACIK



Arada değişiklik iyidir. Klasik cacık yerine bir de bunu deneyin , şık görünüyor bence. 



Malzemeler :

2 adet salatalık
2 adet havuç
bir tutam dereotu
2 diş sarımsak
1 kase yoğurt
tuz
sızma zeytinyağ

Hazırlanışı :

Salatalık ve havuçları mümkün olduğunca aynı kalınlıkta ve boyda seçelim. Havuçları temizleyip biraz dirice haşlayalım. Çok ince bir şekilde halka halka dilimleyelim, Ezilmiş sarımsak, yoğurt, tuz, ince doğranmış dereotu  ve sebze dilimlerini karıştırıp servis tabağına alalım. Üzerine sızma zeytinyağ gezdirelim. Afiyetle ..


PEYNİR SALATASI






İstediğiniz çeşit peyniri hemen hemen aynı boyutlarda kesin. Servis tabağına dağınık bir şekilde yerleştirin. İri parça cevizleri ve minik dallar şeklinde nane, dereotu ve maydanozu da koyun. Baharat olarak da tercih sizin. Ben kuru domates tozu, pul biber, zahter, Türk safranı ve susam koydum. Üzerine sızma zeytinyağ gezdirip servis yapın. Afiyetle.. 

6 Ağustos 2015 Perşembe

TAVUKLU PATATES






Malzemeler :

7-8 adet en küçüklerinden patates
yarım çay bardağı zeytinyağ
3 adet kemiksiz tavuk budu (patateslerin büyüklüğünde doğrayalım)
2 diş ezilmiş sarımsak
2 kaşık yoğurt
tuz 
karabiber
pul biber
kekik
kimyon
1 adet dilimlenmiş kapya biber
2 adet sivri biber
1 büyük domates

Hazırlanışı :

Patatesleri yıkayıp haşlayalım, kabuklarını soyalım, biraz tuzlayalım ve ısınmış zeytinyağda bütün olarak çevirerek kızartalım. Tencereye dizelim.  Bir kasede tavuk etini sarımsak, yoğurt, tuz ve baharatlarla karıştıralım ve 15-20 dakika bekletelim. Tavadaki yağı ısıtalım ve tavuk parçalarını kızartalım. Patateslerin aralarına yerleştirelim. Biber ve domatesleri de kızartıp yemeğimizin üzerine dizelim. Yarım bardak su ekleyip, hafif ateşte 10 dakika pişirelim. Afiyetle..

TÜRK USULÜ FRENCH TOAST



Türk usulü diyorum çünkü gerçek French toast tatlı malzemelerle yapılıyor. Bizim sıkça yaptığımız yumurtalı kızarmış ekmeğin üzerine meyveler , şuruplar ve pudra şekeri dökülerek sunuluyor. Her nedense bizim mutfağımızda genelde kaşarlı tostun yumurtayla kızarmışına French toast deniliyor. Neyse adı ne olursa benim çok sevdiğim bir lezzettir. Kısaca fikir olsun sizlere ... 




Tost ekmek dilimlerinin kenar kısımlarını incecik keselim. Kaşar peynirini ve salamı da dilimleyelim ve tost yapar gibi iki dilim ekmeğin arasına yerleştirelim. Bir kasede yumurta ve sütü bir çimdik tuzla çırpalım. Ben iki adet tost için 4 dilim ekmek , 2 yumurta ve bir kahve fincanı süt kullandım. Hazırladığımız ekmekleri bu karışıma her tarafına bulayalım ve 1 kaşık tereyağını tavada eritip çevire çevire her yanını kızartalım . Kahvaltılarınıza ve çay saatlerinize hemencecik hazırlayabileceğiniz nefis bişeyyy :)))  Afiyetle ..

KETE - KAYSERİ KETESİ



Birkaç gün önce sevgili arkadaşım blog yazarı Nursevin'in sayfasında (http://www.nursevincelezzetler.com/) konusu geçmişti. Tarifi bilen varsa paylaşsın denmişti hatta. Ben de hem çok becerikli hem de Kayserili canım arkadaşım , kardeşim Ayla'ya sormuştum . Elleri dert görmesin , sadece tarifi göndermeyi bırakın bir de yapmış, fotoğraflamış, öyle göndermiş. Şimdi hem tarifi hem de fotoğrafları aynen onun elinden yayınlayacağım . İyi ki benim güzel arkadaşım ve hatta kardeşimsin . Çok çok teşekkür ederim . Ve tabiii en büyük teşekkür anneciğine , Nazmiye teyzeme. Gönderdiği tarifin notunda dediğin gibi "anne eli gibisi yok" ... Öpüyorum kocaman sizi ...

Gelelim tarife.... Dilimin döndüğünce anlatmaya çalışayım . Biraz zahmetli gelebilir size ama denemeye değer bir lezzet, ve bence unutulmaması gereken bir yöresel şaheser... 




Malzemeler :

Hamuru için :
1 lt. ılık süt
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı toz şeker
yarım su bardağı ılık su
yarım su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tuz
aldığı kadar un

Arasına sürülecek sos için :
250 gr. erimiş margarin
yarım su bardağı sıvı yağ
5-6 kaşık tahin
bir tutam tuz

İç malzemesi için :
1 su bardağına yakın sıvı yağ
1,5 su bardağı un
2-3 kaşık tahin
bir tutam tuz

Üzerine sürmek için :
yumurta sarısı
çörek otu
susam


Hazırlanışı :

Önce hamuru hazırlayalım . Ilık sütün içine şekeri ve mayayı ekleyip maya eriyene dek karıştıralım. Sonra diğer malzemeleri de ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur olana kadar yoğuralım. Üzerini kapatıp sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakalım . 


Hamurun arasına sürülecek malzemeleri de pürüzsüz olana dek çırpalım. İç malzemesi için bir tavaya un, tuz ve sıvı yağ koyup devamlı karıştırarak kavuralım. Un helvası kıvamında olacak. renk koyulaşınca ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım. Tahini de ekleyip iyice karıştıralım. 


Hamurumuz kabarınca bezelere ayıralım. ve mümkün olduğunca ince açalım. Hazırladığımız sostan gezdirelim ve açtığımız hamurun ortasından delik açıp dışarı doğru yuvarlayarak rulo yapalım.





Rulo hamuru hemen hemen iki karış boyunda parçalara ayıralım ve kendi etrafında döndürerek yuvarlaklar elde edelim. 




Bütün bezeler bitene kadar bu işlemi yapalım. Yuvarlakların üzerine bastırarak inceltelim, yaklaşık yarım parmak kalınlığında olsun. Ortalarına iç malzemesinden birer kaşık yayıp içli köfte kapatır gibi kapatalım ve yine hafifçe bastıralım, yağlanmış tepsiye dizelim. Çatalla çizikler yapalım. Üzerine yumurta sarısı ve susam - çörek otu serpelim. 
 


180 derece fırında kızarana dek pişirelim. Afiyetle ....









5 Ağustos 2015 Çarşamba

KARNIYARIK



Düşündüm de hiç karnıyarık tarifi olmayan yemek blogu olur mu ? 

Patlıcanın en güzel hali ... yapalım o zamannn :)




Ben yine işin kolayına kaçayım , miktar falan vermeyeyim. herkes ev halkına göre yapsın. Patlıcanları alaca soyup yarım saat kadar bütün olarak tuzlu suda bekletelim ve sonrasında kurulayıp kızgın bol sıvıyağda her yanını çevirerek kızartalım. Ayrı bir tavada sırasıyla kıymayı, soğan ve sivri biberleri, sarımsağı ve en son da domatesi ekleyerek içimizi hazırlayalım . Domatesler suyunu çekince tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanoz ekleyip harcı ocaktan alalım. Kızarttığımız patlıcanları yemeği pişireceğimiz tencereye (fırında yapacaksanız fırın kabına ) dizelim ve harcı dolduracağımız yeri açıp küçük kaşıkla dikkatlice kıymalı harcı paylaştıralım. üzerine kızarmış biber ve domates dilimleriyle süsleyip yarım bardak kadar sıcak su ekleyelim . Fırında veya ocakta 10-15 dakika kadar pişirelim. Afiyetle ...



YOĞURTLU MANTAR KAVURMA


Her mevsimin en güzel lezzetlerinden. Aslında sarımsaklı yoğurdun girdiği her yemek hep güzeldir değil mi :))




Aslında miktar belirtmeyeceğim. Siz ne kadar isterseniz o kadar olsun . Ben genelde marketlerde satılan 300 gr.lık paketlerden yapıyorum , 2-3 kişiye yeterli oluyor. Şipşak yapabileceğimiz bir tarif ama öyle lezzetli ki ... Mantarı akan su altında yıkıyoruz ve istediğiniz boyutta kesiyoruz. Biraz zeytinyağda harlı ateşte tavayı sallayarak kavuruyoruz. Harlı ateşte yaparsanız fazla su salmayacaktır. Mantarlar kavrulunca, tuz karabiber ve biraz pul biber ekliyoruz. ocaktan alıp servis tabağına yerleştiriyoruz ve soğumasını bekliyoruz. Üzerine sarımsaklı YÖRSAN tava yoğurdu gezdirip servis yapıyoruz. Afiyetle . 

http://yorsan.com.tr/

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMA



Bizim evde ben çok sevmeme rağmen o güzelim fıstıklı , üzümlü zeytinyağlı dolmalar pek yenmiyor. Ben de en ağız tadına uygun tarifi yapıyorum , bazen bol acılı , nar ekşili hafif biber salçalı , biraz doğu tatlarında oluyor , bazen de bu tarifteki gibi hafif ama çok lezzetli .. buyrun efendim bizim ev usulü dolma tarifine. 




Malzemeler :

8 adet dolma biber
8 silme kaşık pirinç ( bu dolmalarda hiç şaşmayan pirinç ölçümdür, biber başına silme bir kaşık pirinç)
yarım su bardağı zeytinyağ
2 iri kuru soğan
3 diş sarımsak
1 büyük domates ( kenar kısımlarından biberlere kapak yapmak için yuvarlaklar keselim, iç kısmını dolma içine kullanalım )
tuz
karabiber
kimyon
tarçın
kuru nane
dereotu
maydanoz
1 tatlı kaşığı toz şeker
yarım limon suyu


Hazırlanışı :

Biberlerin sap kısımlarını dikkatlice çıkarıp yıkayalım. Kuru soğanı ve sarımsağı ince doğrayıp, zeytinyağda kavuralım. yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri de ekleyelim ve kavurmaya devam edelim. Diğer bütün malzemeyi de ekleyip 2-3 dakika daha karıştıralım. yarım su bardağı su ekleyelim ve içimizin hafif pişmesini sağlayalım, ocaktan alıp ılımasını bekleyelim. Biberlerin içini fazla sıkıştırmadan dolduralım . Bu ölçü tam gelecektir. Domatesten kestiğimiz kapakları kapatalım ve tencereye düzgünce dizelim. 1- 1,5 bardak kadar su ve 2 kaşık zeytinyağ ekleyip kısık ateşte pişirelim. Biberin kalınlığına göre 15-20 dakikada pişecek ve suyu çekecektir. Zeytinyağlıları mümkün olduğunca ertesi güne bekletelim , emin olun çok daha lezzetli oluyorlar. Soğuk servis yapalım . Afiyetle ..