Pages - Menu

24 Temmuz 2015 Cuma

HELLİM PEYNİRLİ YEŞİL SALATA



Bu aralar sık sık bizim evdeki konuşmalar şöyle ; "hayatım kesinlikle artık akşam yemeği yemiyoruz, sadece salata. kesin ama bak haaa ........ "   Sonuç mu?  Orhan Veli'nin güzel bir şiiri geliyor aklıma :

Benim de mi düşüncelerim olacaktı,
Ben de mi böyle uykusuz kalacaktım,
Sessiz, sedasız mı olacaktım böyle?
Çok sevdiğim salatayı bile
Aramaz mı olacaktım?
Ben böyle mi olacaktım?

Sevdaya tutulduğumuzdan değil , salata yeme ve azıcık da olsa kilo verme isteğimizden , ama ben her akşam salata yemekten , en sevdiğim salatayı bile artık görmek istemiyorummmm :(




Malzeme listesine de pek gerek yok hani, temizlenmiş kıvırcık veya  atom salatayı , ince dilimlenmiş kuru soğan, domates, maydanoz, taze nane, dereotu ile karıştıralım. dilimlenmiş YÖRSAN hellim peynirini tavada hafifçe kızartalım. hemencecik oluyor aman dikkat yanmasın. Salam küpleri ve peynirleri salatanın üzerine yerleştirelim. az zeytinyağ , naz ekşisi, sumak , pul biber, tuz , limon suyunu bir bardakta iyice karıştırıp salatanın üzerine dökelim . Afiyetle ... 







TAVADA PİZZA



Bugünlerde fırınım bozuk ya , yenisine de hala karar veremedim ya, böyle ocak üstünde olabilecek birşeyler pişiriyorum. Ama laf aramızda pek de pratik oluyormuşşş... 

Şimdi de yine Yörsan'ın enfes kaşar peyniriyle yaptığım basit bir pizza tarifim var. Biz biraz fazla acıkmıştık ve başka malzemeler eklemeyi bekleyemedik. Ama siz denerken dilimlenmiş yeşil-kırmızı biber, haşlanmış mantar, siyah zeytin de ekleyin benceee... 



MALZEMELER

2 adet yufka
zeytinyağ
istediğiniz miktarda dilimlenmiş sosis , salam , sucuk , jambon
1 tatlı kaşığı domates salçası
tuz 
karabiber
kekik
YÖRSAN  kaşar peyniri  http://yorsan.com.tr/

HAZIRLANIŞI

Önce ince dilimlenmiş et ürünlerini az zeytinyağ ile soteleyelim , salçayı tuzu ve baharatları da ekleyip 2 dakika kavuralım ve ocaktan alalım. Pizzayı yapacağımız tavanın dibine az miktarda zeytinyağ sürelim. 1 yufkayı buruşturarak yerleştirelim. hafifçe yağ gezdirip ikinci yufkayı da aynı şekilde yerleştirelim. Ocağın altını hafifçe açıp yufkanın bir tarafı kızarana kadar çevirerek pişirelim. Yufkayı alt üst edelim ve biraz rendelenmiş YÖRSAN kaşar peynirini , üzerine kavurduğumuz et ürünlerini döşeyelim. Üzerine ekleyeceğiniz diğer malzemeleri de (biber, mantar, zeytin gibi ) yerleştirip , YÖRSAN kaşar peynirini rendeleyelim. Yine kısık ateşte tavanın ağzını kapatarak ve ara ara çevirerek altının her tarafı kızarana dek pişirelim. sıcakken dilimleyip servis yapalım . Afiyetle..








TAVADA BÖREK



Eğer birgün fırınınız çalışmazsaaaa (!) , ee canınız da epey bi börek çekerse tavaya döşeyiverin. İddia ediyorum fırındakinden çok daha kolay ve lezzetli oluyor. !5-20 dakikada hazır en pratik en güzel börek tarifi , buyrun efendimmm :))

Yine Yörsan'ın güzel lezzetlerinden tam yağlı beyaz peynir kullandım ben , Dilerseniz kavrulmuş kıymalı içle veya patatesli içle de yapabilirsiniz. 



MALZEMELER

3 adet yufka
1 yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
yarım çay bardağı zeytinyağ

iç malzemesi olarak :
Yörsan tam yağlı beyaz peynir
maydanoz
dereotu

Kızartırken sürmek için tereyağ


HAZIRLANIŞI :

Yumurta, süt, su ve zeytinyağı bir kasede güzelce çırpalım. İnce doğranmış dereotu ve maydanozun içine ezilmiş beyaz peyniri de katalım . 

Tavanın tabanını bir miktar tereyağ ile yağlayıp bir yufkayı serelim, kenarları tavadan taşsın biraz. Üzerine sütlü sostan gezdirelim, tekrar 1 yufkayı buruşturarak serelim. Peynirli karışımı yayıp üzerine tekrar sütlü sostan dökelim. Son yufkayı da yerleştirelim , sosun kalanını kenarlarına gezdirelim ve kenarlardan taşan yufkayı kapatalım. En üste tereyağ parçalarını serpelim , kısık ateşte her yanını çevire çevire pişirelim. Büyükçe bir spatulayla alt-üst edelim tekrar çevirerek kızartalım . Ben bu alt-üst etme işini birkaç kere yapıyorum ki içini çeke çeke pişsin, çiğ kalmasın . Dilimlere bölüp sıcak servis yapalım. Afiyetle. 







PANNA COTTA - LABNELİ



Uzun zamandır bu İtalyan tatlısını denemek istiyordum, kısmet bugüneymiş. Yapımı oldukça kolay , tadı bir harika. yumuşacık birşey damağınıza müthiş bir his bırakıyor. Bence tek eksiği var, ben evde önceden yaptığım kayısı marmeladını sos olarak kullandım , frambuaz veya karadut gibi biraz mayhoş bir sosla daha süper olacak gibi gibi ... 

Bir süre önce Yörsan'dan hediye edilen süt ve süt ürünleri paketinden çeşitler kullanmaya devam ediyorum , Özellikle kreması ve labne peynirini bu tatlıda kullandım ve çok beğendim . Tekrar çok teşekkürler ... 



MALZEMELER :

400 ml.  Yörsan krema
250 ml.  Yörsan süt
250 gr.  toz şeker
200 gr.  Yörsan labne peyniri
1 tatlı kaşığı toz jelatin
4-5 kaşık su

Üzeri için herhangi bir meyve marmeladı veya peltesi 




HAZIRLANIŞI :

Tencereye krema ve sütü koyup orta ateşte devamlı karıştırarak ısıtalım , Kaynamaya başlamadan hemen önce ocaktan alalım ve şekeri ekleyelim. şeker eriyene kadar karıştıralım . Bir bardakta toz jelatini su ile karıştırıp eritelim. Ilıyan kremaya jelatini ve labne peynirini ekleyip çırpma teliyle pürüzsüz kıvam alana dek karıştıralım. Sudan geçirdiğimiz kaselere karışımı paylaştıralım ve en az 6 saat mümkünse bir gece buzdolabında bekletelim. Servis yapacağımız tabağa tatlının kenarlarını bıçakla hafifçe aralayıp ters çevirelim ve meyve soslarıyla servis yapalım. Afiyetle ..




12 Temmuz 2015 Pazar

DOMATESLİ PİRİNÇ PİLAVI



Maalesef pirinç pilavını çok seviyorum . hele de şöyle bol domatesli, çok hafif sulu .. offf ... 



Malzemeler :

1,5 su bardağı baldo pirinç
2 su bardağı su
3 büyük domates
1 kaşık tereyağ
yarım çay bardağı zeytinyağ
tuz

Hazırlanışı :

Pirinci tuzlu ılık suda 1 saat kadar bekletelim . Bu arada domatesleri rendeleyip tuzla birlikte yağda kavuralım . Suyunu iyice çekmeli. Pirinci süzgece alıp akan su altında iyice yıkayalım ve süzülmesini bekleyelim. Kavrulmuş domatese ekleyip 2-3 dakika karıştıralım ve 2 bardak suyu ekleyip, ocağın altını iyice kısalım . Suyu çekince ocaktan alalım ve tencerenin ağzına havlu kağıt kapatıp 15-20 dakika demlendirelim . Afiyetle ...





11 Temmuz 2015 Cumartesi

EZME



Bu tarif uzaklardan, Ankara'dan  güzel kardeşim Aylacığımdan geldi. Elinin lezzeti ve pratikliği ile değme aşçılara taş çıkartır canım benim. Çok çok teşekkür ederim ona buradan. Tadına diyecek yok , sadece biraz zahmetli,  çünkü tüm malzeme elde doğranacak, rondo gibi aletlerde şipşak doğramak yok ... Güzel olan herşey zaten biraz zor değil midir ?



Malzemeler :

3 iri domates ( kabukları soyulacak )
3 salatalık
3 sivri biber
2 iri kuru soğan
yarım demet maydanoz
yarım çay bardağı nar ekşisi ( nar ekşiniz tatlımsı ise limon suyu da ekleyebilirsiniz)
2 çorba kaşığı dolusu isot
tuz

Hazırlanışı :

Tüm malzemeler çok küçük doğrayalım ve nar ekşisi, tuz, isotla karıştıralım. Afiyetle .. 


PEYNİRLİ KABAK LOKMALARI



Toplam 10 dakikada sofraya getirebileceğiniz bir lezzet. Ben böyle pratik yemeklere bayılıyorum . Bu ölçülerle 2 kişilik , 8 adet lokmacık çıkıyor. Siz kişi sayınıza göre miktarı arttırabilirsiniz.



Malzemeler :
2 adet kabak (ben kabağın kabuğunu hiçbir yemekte soymuyorum .)
kızartmak için sıvıyağ

3 kaşık yoğurt
50 gr. kadar beyaz peynir
1 diş sarımsak
ince kıyılmış dereotu
tuz 
pul biber
1 kaşık zeytinyağ

Hazırlanışı :
Kabakları 2 parmaktan biraz ince dilimleyelim. İçlerini çay kaşığı yardımıyla çıkaralım . Isınmış sıvıyağda çevirerek her yanını kızartıp servis tabağına dizelim. Bir kasede yoğurt, ezilmiş peynir ve sarımsak, dereotu, tuz, zeytinyağ ve pul biberi iyice karıştırıp kabakların içlerine dolduralım. Afiyetle.

9 Temmuz 2015 Perşembe

YOĞURT SOSLU TAVUK VE IZGARA PATATES



Bu kez çifte tarif vereyim, çünkü bu ikili inanılmaz uyum içinde. Ayrıca bu ızgara patates için aslan oğluma teşekkür ediyorum , herşey onun kilo almamak için çok düşkün olduğu halde patates kızartması yememesi ile başladı. Eee biliyorum ki çok seviyor ama yağlı da olmasın istiyor. Ben de yaptım ızgara patates. Valla biz artık hep bunu yiyoruz kızartma yerine. Tavuk sosuna gelince yoğurdun verdiği tada inanamayacaksınız. 




Izgara patates için malzemeler :

4 adet haşlanmış ve dilimlenmiş patates
2 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz
karabiber
pul biber
kekik
zahter

Hazırlanışı :

Tavaya zeytinyağı ve baharatları ekleyip hafif ısıtalım. Haşlanmış ve dilimlenmiş patateslere biraz tuz serpip ısınmış tavaya dizelim. her iki tarafı kızarana kadar çevirerek pişirelim ve sıcak servis yapalım.



Yoğurt soslu tavuk için malzemeler :

4 adet kemikli veya kemiksiz tavuk pirzola
3 kaşık yoğurt
2 kaşık zeytinyağ
1 iri diş dövülmüş sarımsak
tuz 
karabiber
pul biber
kimyon
istenirse yarım kaşık salça - ben koymadım 

Hazırlanışı :

Tüm malzemeleri elimizle karıştıralım ve pişirmeden önce en az bir saat bekletelim. Teflon tavaya hiç yağ eklemeden tavukları dizelim ve orta ateşte sık sık çevirerek pişirelim. Sıcak servis yapalım . 






8 Temmuz 2015 Çarşamba

KAYISI MARMELADI


Bugün marmelat günü olsun  :) 

Bizim evde öyle kilolarca kışlık reçel yapılmaz. Sevdiğimiz meyveleri temizleyip yıkıyorum ve 1'er kg lık poşetleyip buzluğa atıyorum . Reçel biteceğe yakın taze taze azar azar pişiriyorum . Böylece reçelin şekerlenme , bozulma gibi bir sıkıntısını da yaşamıyorum . 

Bu hafta pazarda yumuşamış da ayrılmış hatta çok ucuza satılan kayısılar gördüm. marmelat yapma fikri de olunca çok işime geldi doğrusu. 

Kayısı marmeladı da aynı erik marmeladını yaptığım gibi. http://mutlubadem.blogspot.com.tr/2015/07/erik-marmeladi.html
Belki biraz daha şekerini az koyabiliriz. Malum kayısı eriğe göre daha tatlı bir meyve ...


Afiyetle ..



ERİK MARMELADI



Birkaç yıl önce bu zamanlarda Antalya'da pazarda gezinirken gördüğüm bir erik türünün müptelası oldum . Dışarıdan görünüşte, kahverengi gibi ,  fazla göze hitap etmeyen hatta alınmaz bile denilebilecek bir erik. Pazarcı kardeşimin eriği kesince gördüğüm renk aklımı başımdan aldı. nasıl bir kırmızıdır anlatamam . Ciğer eriği denirmiş, ve gerek suyuna gerekse marmeladına verdiği renge hayran oldum. O zamandan beri hep ararım pazarlarda bu eriği, buldum mu da doldururum buzluğu. Fotoğrafta o kadar başarılı değil bence rengi. ama eğer bulursanız deneyin derim . Normal kırmızı erikle de yapılabilinecek bir marmelat tarifi bu . en kolayından , en lezzetlisinden. Biz reçel türlerini hafif mayhoş seviyoruz, siz daha tatlı isterseniz şeker miktarını arttırabilirsiniz. 


MALZEMELER

1 kg. kırmızı erik ( mümkünse ciğer eriği)
1 bardak su
700 gr. toz şeker
yarım limon suyu

HAZIRLANIŞI

Erikleri yıkadıktan sonra, ikiye kesip çekirdekleriyle birlikte tencereye alalım ve üzerine suyu ekleyip orta ateşte haşlayalım. Hemen 5-6 dakika kaynayınca ocaktan alıp, tel süzgeçten geçirelim . (Ben kalan posasından çekirdekleri atıp posayı da iyice ezdim ve süzdüğümüz meyveye ekledim.) Çekirdekleri alınmış ve ezilmiş meyveye şekeri de ekleyip 10 dakika kadar daha harlı ateşte pişirelim. Reçelleri fazla kaynatmak rengini kötüleştiriyor, mümkün olduğunca fazla pişirmemeye çalışıyorum . En son limon suyunu da ekleyip birkaç dakika sonra ocaktan alalım. Afiyetle. 

TAVUK HAŞLAMA



Bu sefer benim değil de eşimin en sevdiklerinden bir yemek var. İftar sofralarınızda da hafif bir et yemeği olarak yerini alacağını düşünüyorum . 



Ölçü vermek istemiyorum, kişi sayısına göre kendiniz ayarlayabilirsiniz. Kemiksiz but kısmından tavuk parçalarını yıkadıktan sonra tencereye alalım. Kuru soğan ve sarımsağı istediğiniz miktarda irice doğrayıp ekleyelim . Patates ve havuçları da halka halka doğrayalım. Tuz ve karabiberi de unutmayalım . malzemelerin üzerine çıkacak kadar su ekleyip ocağa alalım . havuç ve patatesler piştiğinde tavuk da pişmiş olacaktır. Maydanoz ile süsleyerek sıcak servis yapalım . Biz limon suyu da ekliyoruz yerken , çok yakışıyor. Afiyetle ..