MALZEMELER
Hamuru için ;
- 4 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- yarım çay bardağı zeytinyağı
- aldığı kadar un
kıymalı harç için ;
- 500 gr dana kıyma
- 2 orta boy kuru soğan, ince doğranmış
- 2-3 sivri biber, ince doğranmış
- 2-3 diş sarımsak, ince doğranmış
- 4-5 orta boy domates, ince doğranmış
- 1 kaşık domates salçası
- tuz
- karabiber
- pul biber
- bir miktar ince doğranmış maydanoz
- harcı kavurmak için zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
Öncelikle tüm Kayserili dostlardan özür diliyorum , sizler kadar olamam ama naçizane yapmaya çalıştım . İddia ediyorum en az klasik Kayseri Mantısı kadar nefis bişey ...
Hamur malzemelerini bir güzel yoğuruyoruz. Hani kulak memesi kıvamı deriz ya işte tam da öyle olacak. ( Bu arada size bir ipucu vereyim . Mantı gibi yemeklerde benim un ölçüm kişi başına 1 su bardağı undur. Deneyin , ne artar , ne eksik kalır. ) Biraz dinlenmeye bırakıyoruz. Eğer vaktiniz azsa bu tarifi de hazır lavaşlarla da yapabilirsiniz. Diğer tarafta kıymayı ardından kuru soğanı bir güzel kavuruyoruz. Sarımsağı da ekleyebiliriz. Ben sarımsak çok bol kullanıyorum mutfakta. Bence hem şifa hem lezzet kaynağı. Ardından sivri biberleri de ekliyoruz, sonra domates ve salçayı da ekliyoruz. Tüm malzemeleri çok minicik doğramaya çalışın . Tüm malzemelerimiz güzelce pişince suluca bir harç olacak . Eğer domates suyunu çok vermezse az su ekleyebilirsiniz. Tuz ve karabiberi de unutmayın . Hamuru cevizden biraz büyük parçalara ayırıp az unla tabak büyüklüğünde açıyoruz. Kalınlığı lavaş kadar olacak. Yanmaz bir tavada altlı üstlü çok kızartmadan , kurutmadan pişiriyoruz tek tek. İşte bunlara şebit deniliyor. Büyükçe bir servis tabağına önce bir şebit sonra harcımızdan , sonra yine tekrarlayarak üst üste diziyoruz. Kocaman katlı bir pasta gibi oluyor yani. Dörde bölüp tabaklara servis yapıyoruz. Üzerine de sarımsaklı yoğurt gezdiriyorsunuz. Yeme şekli kesinlikle elle. Elinize bir üçgeni rulo yapıp alıyorsunuz yoğurda batırıp ..... afiyetle , mutlulukla ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder