Pages - Menu

31 Ekim 2015 Cumartesi

ALİ NAZİK (ALE NAZİK)



Aslen Selanik göçmeni İzmirliyim ama kesin köklerimde bir Güneydoğulu var bence. Tüm o Urfa , Gaziantep, Siirt yemeklerine bayılıyorum . Eşimin askerliği sırasında birkaç kere Gaziantep'e gittim ve orada yediğim lezzetleri asla hiçbir yerde bulamadım . Yörenin eti ve sebzesi çok ciddi lezzet farkı yaratıyor. 

Bu tarifteki muhteşem bir Gaziantep yemeği olan Ali Nazik alt katmanda biraz farklılık gösteriyor. Biraz benim ağız tadıma göre değiştirdim. Yani biraz Hünkar Beğendi ve Ali Nazik karışımı ... deneyin derim, siz de çok seveceksiniz. 



Malzemeler:

5 adet közlenmiş ve temizlenmiş patlıcan
yarım çay bardağı zeytinyağ
1 tepeleme yemek kaşığı un
1 su bardağından az süt
tuz
3 kaşık yoğurt (süzme veya normal)
3 diş sarımsak

200 gr dana kıyma
2 diş sarımsak
1 adet rendelenmiş domates ( veya 1 yemek kaşığı salça)
yarım çay bardağı zeytinyağ
tuz
karabiber
pul biber
maydanoz yaprakları

İstenirse üzerine çok az kızdırılmış tereyağ gezdirebilirsiniz.

Hazırlanışı :

Bir tavada un ve yağı alıp hafif kavuralım, yavaş yavaş sütü ekleyip sürekli karıştıralım. tuzunu ve minik doğranmış közlenmiş patlıcanları ekleyip 1-2 dakika daha karıştıralım ve ocaktan alalım. Ilık hale gelince sarımsakla karıştırdığımız yoğurdu da ekleyelim ve servis tabağına alalım. Kıymayı yağda güzelce kavuralım, ezilmiş sarımsağı ve domatesi ekleyip, suyunu iyice çektirelim. Tuz ve baharatı ekleyelim . Patlıcanlı harcın üzerine serpip maydanoz yapraklarıyla süsleyelim. Afiyetle...






24 Ekim 2015 Cumartesi

AŞURE





Malzemeler

2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
2 yemek kaşığı pirinç
yarım su bardağı kuru kayısı- minik doğranmış
yarım su bardağı badem- kabukları soyulmuş
yarım su bardağı kuru sarı üzüm
yarım su bardağı yer fıstığı - kabukları ayıklanmış
5 su bardağı toz şeker
1 portakal kabuğu rendesi - veya çok ince dilimleyelim
2 yemek kaşığı kuş üzümü
yarım su bardağı kuru incir- minik doğranmış

Süslemek için
nar taneleri
dövülmüş fındık veya ceviz
Antep fıstığı vs.

Hazırlanışı

Bir gece önceden aşurelik buğdayı iyice yıkayıp, üzerini epey geçene kadar su dolduralım ve bir taşım kaynatıp tencerenin ağzını kapatıp ertesi güne kadar bekletelim.
Kuru fasulye ve nohudu da geceden ıslatalım , bekletelim. Ertesi gün her birini ayrı tencerelerde yumuşayana kadar haşlayalım. Buğdaylar iyice yumuşayınca üzerine pirinci ekleyelim ve 10 dakika kadar kaynatalım. Nohudu, fasulyeyi, bademi, kuru kayısıyı, sarı üzümü ve yer fıstığını da ekleyelim. en son şekeri de ekleyelim . eğer kıvam çok koyuysa sıcak su ekleyelim , çünkü aşure soğuyunca oldukça koyulaşacaktır. Kıvamı sulu bırakmak gerek. 10 dakika daha kaynatıp ocaktan alalım , Kuru incir, kuş üzümü ve portakal kabuğu rendesini de ekleyip karıştıralım ( kuru incir ve kuş üzümü aşurenin rengini koyulaştırır, bu nedenle en son ilave ediyoruz) , servis kaselerine paylaştıralım ve istediğiniz malzemelerle süsleyip servis yapalım. Afiyetle , Allah kabul etsin ... 


SELİN GÜNSEV İLE SAĞLIKLI KEYİF ANLARI



Ahh bu çikolatalar yok mu ahhh ... 

Hayatımda bir gün içinde hiç bu kadar çok çikolata yememiştim. Normalde çikolataya çok yakın değilim, yani vazgeçilmezim değil. Olursa da küçük bir parça bitter tercih ederim. Ama bunlar şekersiz , bitter ... ve gerçekten bir harika. 

Profesyonel Yaşam Koçu sevgili Selin Günsev ile Sağlıklı Keyif Anları buluşmamızda gerçekten çok keyifli zaman geçirdim. Öncelikle Selin hanımın nazik ve sıcacık tavrı zaten o saatleri mutlu kılmaya yeterdi , bir de mekanın güzelliği ve özel reçetelerle hazırlanmış çikolatalar ve sağlıklı içecekler eklenince mutlu olma şartları bütünleşti adeta. Zaten bu kadar güzel ve aydınlık bir ifade bile mutlu olmaya yetmez mi :))



Selin hanımın sağlıklı yaşam önerileriyle başlayan sohbet çok faydalıydı , bir o kadar da eğlenceli .... 







Biraz da mekandan bahsetmek istiyorum. 1983 Beyoğlu Çikolata & Kahve çok cici , özenle seçilmiş dekorasyon fikirlerinden oluşan bir yer. Hele tavan dekorasyonuna bayıldım. Hatta oradayken hemen oğluma fotoğrafı gönderdim, dedim bizim oğlan burası tam senlik , Antalya'ya her geldiğinde mutlaka bi uğramalısın :))) Sahibesi Seda Şahin kardeşim zaten sıcacık. Sık sık burayı ziyaret edeceğimden eminim. 




Herşey çok çok keyifliydi ... Sevgili Selin Günsev'e , sevgili Seda Şahin'e , katılan blogger arkadaşlarıma çok teşekkürlerr... muhteşem sunumlarınız, güzel ve tatlı hediyelerimiz için çok teşekkürlerrr ... Sevgi ve çikolata dolu günler dileğiyle , afiyetle kalın .... 





17 Ekim 2015 Cumartesi

VİŞNELİ ÇİKOLATA SOSLU PASTA



En kolayından ama en lezzetlisinden . Etkinliğimizde ürünlerini göndererek yanımızda olan Pakmaya - Mutfağın Yıldızı kıpkırmızı kutusuyla beni cezbetti doğrusu. Hemencecik bir pasta yapmalı ve kullanmalıydım. 



Malzemeler

1 adet iki katlı hazır pastaban

500 ml. süt
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı Pakmaya buğday nişastası
1 yumurta sarısı
yarım su bardağı toz şeker
50 gr margarin
1 poşet Pakmaya krem şanti
100 gr labne peynir
Keki ıslatmak için vişne suyu

Arasına ve üzerine süslemek için vişne reçeli taneleri
Pakmaya çikolata sosu



Hazırlanışı

Önce kremayı hazırlayalım. Un, nişasta, şeker, yumurta sarısı ve sütü bir tencerede çırpma teliyle sürekli karıştırarak pişirelim. Oldukça koyu bir kıvamda olmalı. Ocaktan alır almaz, margarini ekleyip eriyene kadar karıştıralım ve üzerine strech film kapatıp buzdolabında iyice soğutalım. Krema soğuyunca toz halde krem şantiyi ve labne peyniri ekleyip mikserle 5-6 dakika pürüzsüz kıvam alana kadar çırpalım. Sıkma torbamıza alalım. Kekin bir katını servis yapacağımız tabağa yerleştirip hafifçe vişne suyuyla ıslatalım. Üzerine kremamızı sıkalım, vişne tanelerini yerleştirelim ve ikinci keki üzerine koyalım. İstediğiniz şekilde yine kremayı sıkıp süsleyelim. Çikolata sosunu paketin üzerinde tarif edildiği gibi hazırlayalım. Ben poşetin tamamını kullanmadım, 125 gr toz çikolata sosunun 25 gr. ını 100 ml süt ile pişirdim.  (125 gr. ın tamamını kullanacaksanız 500 ml süt gerekiyor.) soğumaya bırakalım. Servis etmeden hemen önce çikolatalı sostan da gezdirip sunalım. Afiyetle ... 






16 Ekim 2015 Cuma

KÖZ PATLICAN SOSLU ŞEHRİYE PİLAVI



Hani arada her şeyden sıkılırsınız da bir değişiklik olsa dersiniz ya işte bu tarif de öyle biz zamanda ortaya çıktı. Aslında bu köz patlıcanlı harcı ravioli yaparken dolgu olarak kullanırım ama öyle lezzetli bir şey ki, bazen böreğe bile koyduğum oluyor. Bu sefer de şehriyeli bir pilavın üzerine döktüm. 



Malzemeler

2 adet közlenmiş patlıcan
1 adet ay şeklinde doğranmış kuru soğan
2-3 yemek kaşığı ezilmiş ezine peynir
yarım çay bardağı zeytinyağ
tuz (ben bu sefer  Dr.Salt (sıvı tuz) kullandım )
karabiber

yarım paket arpa şehriye
haşlamak için sıcak su 

süslemek için maydanoz ve kapya biber dilimleri


Hazırlanışı 

Ocak üzerinde iki adet patlıcanı çevirerek közleyelim. Fırında yapan hanımlar da var ama ben ocak kirletme pahasına o köz-yanık tadı almak istiyorum :)) Patlıcanları her tarafı közlenince ocaktan alır almaz bir poşet içine alır ve 10 dakika bekletirseniz kabukları çok kolay soyulacaktır. Közlenmiş patlıcanların kabuklarını temizledikten sonra fındık büyüklüğünde doğrayalım. Tavaya zeytinyağını alıp ay şeklinde doğradığımız kuru soğanı kavuralım. Patlıcanı , tuzu ve karabiberi de katalım . En son peyniri ekleyip karıştıralım ve ocaktan alalım. Diğer yanda şehriyeyi makarna yapar gibi tuzlu kaynayan suya ekleyip haşlayalım. Yumuşayınca süzgeçe alıp üzerinden soğuk su geçirelim ve erimiş tereyağı olan tencereye alalım. Bir miktar tuz ekleyip, 2 dakika karıştıralım. Servis tabağına şehriyeyi alıp üzerine patlıcanlı harçtan dökelim. Maydanoz ve dilimlenmiş kapya biberle süsleyelim. Afiyetle ...  

9 Ekim 2015 Cuma

YİNE HARİKA BİR ETKİNLİKLE "YAZA VEDA" ETTİK





Çok kısa bir zamanda hazırlandığımız , belki biraz yorucu ama çok keyifli bir süreç sonunda her yıl tekrarladığımız Yaza Veda etkinliğimizi 2 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirdik. Bu hazırlık sürecinde, etkinlik sırasında, ve sonrasında maddi manevi yardımlarını , desteklerini esirgemeyen , teşekkürleriyle beni çok mutlu eden tüm blog yazarı arkadaşlarıma sonsuz sevgilerimi gönderiyorum burdan. Yüzlerinizde bir tutam gülümseme sağlayabildiysem ne mutlu bana. Sağolun , eksik olmayın hayatımdan.  Birlik ve hoşgörünün yer aldığı her olay kesinlikle memnuniyetle sonuçlanıyor. 

Ve bir de bu yorucu ve karışık süreçte bana sonsuz anlayış gösteren aslan kocama çok teşekkürlerrr... Seni seviyorum kocammm ... 




Bu günde bize evsahipliği yapan Akra Barut Hotel 'e ve biz her türlü desteğini her zaman tartışmasız sunan Detay Diamond 'a sonsuz teşekkürler .. 




Veee tabii ki ricamızı kırmayıp çok uzaklardan, seve seve gelen sevgili şefim Özlem Mekik 'i , ve sıcacık tavrıyla yanımızda olan sevgili Funda Aydeniz 'i kocaman kocaman kucaklıyorum.. Varlığınız bizi çok mutlu etti ...





Neşeli sohbetlerle devam eden buluşmamızda sevgili Özlem hanımın engin bilgi birikiminden notlar aldık. çok keyifliydi çokkkk .... 

Artık bizim arkadaşımız gibi olan ve hep yanımızda olacağından emin olduğumuz byTrileçe Antalya Yetkilisi Sevgili Doğan bey... iyi ki varsınız :)

Bu buluşmamızda  gerek eşsiz ürünleriyle, gerekse firma yetkililerinin sohbetleriyle  yanımızda olan tüm sponsor markalarımıza teşekkürlerrr... Herşey harikaydı. Hediye ettiğiniz ürünleri hepimiz seve seve ve ilgiyle kullanmaya, ve deneyimlerimizi paylaşmaya başladık. 


Buluşmamızı basına taşıyan www.antalyamagazin.com 'a çok teşekkürler. 

Veee sevgili  Serapcığımın ellerinden , güzel kokulu sabunları bize hediye eden Nursevinciğime, Decorist tasarım ürünü cici tabakları bize ulaştıran Evrenciğime , kozmetik hediyeleri için  sevgili Ayça'ya çok teşekkürler.

Tabii maalesef tadına bakamadığıma çok üzüldüğüm güzel pastasını bize sunan sevgili Ayşeciğime, çok teşekkürler. ellerin dert görmesin arkadaşımm.. harika görünüyordu. 



Herşey bir merdivenin basamaklarından ibaret ve biz Antalya'da Yaşayan Blog Yazarları olarak çok sağlam ve emin adımlarla ilerliyoruz. Birbirimize saygımız ve hoşgörümüz olduğu sürece  de bu tip mükemmel etkinlikler daha da güzelleşerek devam edecek. 

Şimdi sizlere bu güzel buluşmadan bir çok kare sunmak istiyorum , her zaman sevgiyle kalın..