Aslen Selanik göçmeni İzmirliyim ama kesin köklerimde bir Güneydoğulu var bence. Tüm o Urfa , Gaziantep, Siirt yemeklerine bayılıyorum . Eşimin askerliği sırasında birkaç kere Gaziantep'e gittim ve orada yediğim lezzetleri asla hiçbir yerde bulamadım . Yörenin eti ve sebzesi çok ciddi lezzet farkı yaratıyor.
Bu tarifteki muhteşem bir Gaziantep yemeği olan Ali Nazik alt katmanda biraz farklılık gösteriyor. Biraz benim ağız tadıma göre değiştirdim. Yani biraz Hünkar Beğendi ve Ali Nazik karışımı ... deneyin derim, siz de çok seveceksiniz.
Malzemeler:
5 adet közlenmiş ve temizlenmiş patlıcan
yarım çay bardağı zeytinyağ
1 tepeleme yemek kaşığı un
1 su bardağından az süt
tuz
3 kaşık yoğurt (süzme veya normal)
3 diş sarımsak
200 gr dana kıyma
2 diş sarımsak
1 adet rendelenmiş domates ( veya 1 yemek kaşığı salça)
yarım çay bardağı zeytinyağ
tuz
karabiber
pul biber
maydanoz yaprakları
İstenirse üzerine çok az kızdırılmış tereyağ gezdirebilirsiniz.
Hazırlanışı :
Bir tavada un ve yağı alıp hafif kavuralım, yavaş yavaş sütü ekleyip sürekli karıştıralım. tuzunu ve minik doğranmış közlenmiş patlıcanları ekleyip 1-2 dakika daha karıştıralım ve ocaktan alalım. Ilık hale gelince sarımsakla karıştırdığımız yoğurdu da ekleyelim ve servis tabağına alalım. Kıymayı yağda güzelce kavuralım, ezilmiş sarımsağı ve domatesi ekleyip, suyunu iyice çektirelim. Tuz ve baharatı ekleyelim . Patlıcanlı harcın üzerine serpip maydanoz yapraklarıyla süsleyelim. Afiyetle...