Pages - Menu

21 Eylül 2015 Pazartesi

SOĞUK ÇORBA - AYRAN AŞI ÇORBASI


Benim çorbayla hiç aram yok maalesef. Çoook nadir canım çeker şöyle acılı bir tarhana . Ya da yayla çorbası . Ev halkı pek sever , kışın her gün ayrı bir çorba yaparım da yazın hemen hemen hiççç . Ama yaz aylarının en güzeli bu soğuk çorba. Deneyin yaz bitmeden , şöööyle serin serin , misss ...



2 bardak kadar aşurelik yarmayı bol suda bir iki taşım kaynatıp , az tuz ekliyoruz ve ocaktan alıyoruz. Tencerenin üzerini sofra beziyle kapatıp bir gece bekletiyoruz. Ertesi gün 1 bardak kadar nohutu haşlıyoruz. 2 bardak süzme yoğurt , 2 bardak da normal yoğurdu yarma ve nohutla karıştırıyoruz, sulu kıvam isterseniz su ekleyebilirsiniz. Tuzunu da ayarlayıp servis tabaklarına alıyoruz, üzerine biraz zeytinyağ ve kuru ya da taze nane serpip servis yapıyoruz. Afiyetle... 




19 Eylül 2015 Cumartesi

ACILI SOS


Bu tarifi 2 yıldır iyi malzeme buldukça yapıyorum, tadına bakanlar çok çok beğeniyorlar. güzel mevsimlik domates ve cin biber oldukça tekrarladığım bu tarif sevgili Şefika Günyel'e ait. Kıvam ve lezzet tam tutuyor. Tuz ölçüsü bile mükemmel .


malzemeler :
5 kg. domates
yarım kg. cin biber
1 su bardağı zeytinyağ
1 su bardağı elma sirkesi
2 baş sarımsak
3 çorba kaşığı tuz
2 çorba kaşığı şeker
1 demet maydanoz

Hazırlanışı :
Büyük bir tencereye sirke, zeytinyağ, tuz ve şekeri alıp kaynatalım . Domatesleri rendeleyelim veya robottan geçirelim. tencereye ekleyelim. Arada karıştıralım. Bu arada sarımsakları ve biberleri ayıklayalım ve küçük doğrayalım. Domates yarı yarıya piştiğinde biber ve sarımsakları da ekleyelim. Sos tamamen piştiğinde fazla suyunu da çekmiş olacak. Kıyılmış maydanozu da ekleyelim , 2 dakika sonra ocaktan alalım. Temizlenmiş konserve kavanozlarına hemen doldurup kapaklarını sıkıca kapatalım ve ters çevirelim. Tamamen soğumasını bekleyelim ve serin yerde muhafaza edelim . Ben buzdolabında saklıyorum . Bu ölçüden yarım kg.lık kavanozlarla 7 adet çıktı. Kavanoz kapaklarının yeni olması önemli. Fazla acı sevmeyen tatlı sivribiberle de yapabilir. Afiyetler olsun .

4 Eylül 2015 Cuma

TAVUKLU YAZ PİLAVI






Malzemeler

2 adet kemiksiz tavuk but eti
1 bardak baldo pirinç
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
1 adet sivri biber
1 adet domates
karabiber
tuz
1 küçük çay bardağı zeytinyağ

Hazırlanışı

Önce pirinci ılık tuzlu suda ıslatıp 1-2 saat bekletelim. Pilavı pişireceğimiz teflon tencereye zeytinyağı ve küp doğranmış tavuk etlerini alalım. Biraz kavrulduktan sonra küçük doğranmış soğan, sarımsak ve biberi sırasıyla ekleyip kavurmaya devam edelim. Domatesi de doğrayıp ekleyelim. Pirinci süzgece alıp iyice yıkayalım ve suyun süzülmesini bekleyelim. Tenceredeki kavrulan malzemeye, pirinci, tuzu ve karabiberi ekleyelim. Pirinçler de azıcık kavrulsun. 1,5 bardak suyu ekleyelim, kaynayınca ocağın altını iyice kısıp pişirelim. Suyu çektikten sonra ocaktan alalım ve kapağın altına kağıt havlu serip demlenmeye bırakalım.15-20 dakika sonra servis yapalım. Afiyetle.