Pages - Menu

30 Mayıs 2016 Pazartesi

KABAKLI BÖREK



Ankara'da yaşadığımız yıllarda en az 7-8 arkadaş fena halde mutfak delisiydik. Hepimiz iyi yemekler yapan, mutfak sevdalısı hatunlardık. Şimdilerde hep diyorum benim artık mutfaktan da emeklilik zamanım. O zamanlardan sevgili dostum Belma yapardı kabaklı içle börekleri. tepsi böreği gibiydi , pek severdim. ben de ara ara yapıyorum, ama onun yaptığı kadar lezzetli oluyor mu bilmem. ben arada değişiklikler yapıyorum.  Mesele lezzet değil elbette sadece, dostluk, muhabbet, içtenlik. Bu zamanlarda pek görünmeyen kavramlar vardı. Neyse çok duygulandım , güzel anılar, güzel zamanlar yaşadık. tüm Ankara'daki arkadaşlarım , hepinizi çok seviyorum :))

Malzemeler :

3 adet yufka
1 su bardağı yoğurt-süt-kaymak (hangisini arzu ederseniz, ben üçünü de karıştırdım.)
çeyrek su bardağı zeytinyağ
2 yumurta

İç malzemesi :
2 orta boy kabak
yarım su bardağı kadar peynir (kaşar veya sert beyaz peynir olabilir)
tuz karabiber
dereotu nane maydanoz
az zeytinyağ sadece kavurmak için

kızartmak için :
galeta unu 
yufkaların arasına sürmek için hazırladığımız sütlü sosun kalanı


Hazırlanışı :
Yıkanmış ayıklanmış kabakları (kabuklarını soymanıza gerek yok) rendeleyelim , Bir tavaya az zeytinyağ koyup kabakları çok pişirmeden kavuralım. Tuzu, karabiberi doğranmış yeşillikleri ve peyniri de ekleyip iç harcını hazırlayalım. Üç adet yufkayı tezgaha serip dört parçaya ayıralım. yumurta, süt ve zeytinyağı iyice çırpıp sosu hazırlayalım. Bir parça yufkanın üzerine sostan sürüp üzerine ikinci parça yufkayı yerleştirelim. tekrar sostan sürelim. Kabaklı iç harçtan bir miktar yerleştirip kalın sigara böreği sarar gibi saralım. Tüm yufkalar bitene dek işlemi tekrarlayalım. İyice ısınmış yağda, önce kalan sosa sonra galeta ununa buladığımız börekleri her tarafını çevirerek kızartalım. Sıcak veya soğuk servis yapabilirsiniz. Afiyetle ...




YABANİ AMERİKAN PİRİNCİ TADIM ETKİNLİĞİMİZ



Her geçen gün yeni, değişik bir mahsulle tanışıyoruz. Doğrusu ben damak tadı konusunda biraz önyargılı hatta inatçıyım maalesef, bazı şeyleri yemem dersem pek tadamam. Yabanı pirinç denilince ayyy benim canım baldo pirincimin yerini tutar mı dedim valla. Evet yine tercihim beyaz pirinçten yana, ama hem besleyiciliği açısından hem de lezzeti için yabani pirinç özellikle salatalar da bir harika olmuş. Yüksek lif ve protein oranıyla son derece değerli tahıl grubundan. 
Biraz daha ürün hakkında ayrıntıya girecek olursak ;

"İçeriğindeki yüksek lif, protein, mineral ve vitaminler ile eşsiz lezzetinden dolayı tüm dünyada 
kullanımı her geçen gün artan yabani pirinç, Türk mutfaklarında da hızla yaygınlaşıyor. Yabani 
pirinç, yüksek besin değeri ve sıra dışı lezzeti ile diğer tüm tahıllar arasında ön plana çıkıyor.
Yüzyıllar boyunca Kuzey Amerika yerlilerinin temel yiyecek kaynaklarından birisi olan yabani 
pirinç, tüm dünyada sağlığına ve beslenmesine dikkat eden tüketiciler tarafından tercih
ediliyor. Düşük yağ ve kalori içeren yabani pirincin en önemli özelliklerinden biri de glütensiz 
olması. Glüten intoleransı Türkiye’de de çok yaygın. Bu nedenle glütensiz yiyecek 
tüketiminde yabani pirinç öneriler besinler arasında başı çekiyor.
“Tam Tahıl” sınıfına giren yabani pirincin 100 gramında yaklaşık 15 gr. protein ve 6 gr. lif 
bulunuyor. Yüksek oranda demir, fosfor, kalsiyum ve potasyum içeriyor. Ayrıca yabani pirinç 
yüksek antioksidan içeriğe sahip olması nedeniyle yaşlanmayı geciktiriyor. Yabani pirinçteki 
yüksek lif içeriği bağırsakların düzenli çalışmasına destek oluyor ve toksinlerin 
temizlenmesinde yararlı etki gösteriyor."





Promedia ajans yetkililerinin daveti üzerine Antalya'nın en seçkin restoranlarından olan Club ARMA - Antalya'nın Arması 'nda katıldığımız etkinlikte bu mahsulü tanıdık, tattık. özellikle salatalarda kesinlikle kullanabilirim.

Tanıtım sonrası restoranın müthiş lezzetlerinden oluşan öğle yemeğimizi hep birlikte yedik. Yine bol fotoğraflı güzel bir buluşmaydı, emeği geçenlere çok teşekkürler ... Afiyette kalın ..





















 

24 Mayıs 2016 Salı

RULO PATATES SALATASI




Bu tarifi streç film kullanarak da yapabilirsiniz ama ben Tupperware silikon pişir kullandım, çok pratik ve düzgün oldu.

Malzemeler:
5 adet orta boy haşlanmış patates
3 kaşık sızma zeytinyağ
yarım limon suyu
tuz
karabiber
pul biber

3-4 kaşık sarımsaklı süzme yoğurt
1 kaşık mayonez

küp şeklinde doğranmış haşlanmış havuç ve salatalık turşusu

Hazırlanışı :
Haşlanmış patatesleri zeytinyağ, limon suyu, tuz ve baharatlarla iyice ezerek karıştıralım. Silikon pişire spatulayla yayalım. Streç film kullanacaksanız, tezgaha streç film serelim ve patates ezmesini üzerine 1 cm kalınlığında düzgünce dikdörtgen şeklinde yayalım. Sarımsaklı yoğurt ve mayonezi karıştırıp, patatesin üzerine ince tabaka sürelim. Haşlanmış havuç ve turşuyu da yerleştirelim ve dikkatlice sıkıca rulo yapalım. Mümkünse bu halde buzdolabında 1 gece bekletelim. Ertesi gün dikkatlice uzun bir servis tabağına alalım , üzerini istediğiniz gibi süsleyip dilimleyerek servis yapalım. Afiyetle...




3 Mayıs 2016 Salı

FRAMBUAZLI CHEESECAKE





Bu tarif canım arkadaşım Nur'a ait. Pek bi şahane görünmüyor mu sizce de ?

Malzemeler :

Alt taban için :
2 paket burçak bisküvi
100 gr. tereyağ
1 çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı bal

Kreması için :
5 adet yumurta
400 gr. labne peyniri
200 ml. krema
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya

Üstü için :
bir kase frambuaz (donuk da olabilir) 
hazır frambuazlı sos veya nişastayla yapılmış framabuaz peltesi


Hazırlanışı :
Bisküvileri robotta iyice ufalayalım. Bir tavada 100 gr. tereyağı eritip bisküviyi ekleyip biraz kavuralım, bal ve tarçını da ekleyip karıştıralım ve ocaktan alalım. 26 cm.lik kelepçeli kalıbın tabanına sıkıştırarak yayalım. Kremayı hazırlayana dek buzdolabında bekletelim. yumurtaları toz şeker ve vanilya ile boza kıvamına gelene dek çırpalım. Labne ve kremayı da ilave edip homojen bir karışım olana dek çırpmaya devam edelim. Bisküviyi yerleştirdiğimiz kalıba döküp önceden ısıtılmış 160 derece fırında 50 dakika pişirelim. Bu sürenin sonunda fırını kapatalım ama iyice soğuyana dek fırının kapağını hiç açmayalım.  Soğuduktan sonra buzdolabında 1 gün bekletelim , servis yapacağımız zaman  sosu üzerine gezdirelim ve meyveleri dizelim . Afiyetle...